svenska
Lyssna
MENY

Hotat kulturarv

Illegala utgrävningar och handel med stulna kulturföremål har ökat kraftigt i Irak och Syrien. Detta följer ofta i spåren av krig. Kaos och fattigdom gör det lättare för kriminella nätverk att agera. Människor jobbar för att försvara kulturen - på plats och internationellt - med livet som insats.

Världskulturmuseerna är en statlig myndighet som har uppdrag att se till att människor, museer och andra aktörer världen runt samarbetar för att få stopp på detta. Förlusten av vårt gemensamma kulturarv är verklighet. Att skydda kulturarv idag är nödvändigt för att bygga fred i morgon.

Projektet Hotat Kulturarv innefattar filmer, föreläsningar, temadagar och andra informationsinsatser. De organisationer som står bakom Hotat Kulturarv är Världskulturmuseerna, Svenska Unescorådet, Svenska ICOM och Riksantikvarieämbetet.

 

OM #UNITE4HERITAGE

#Unite4Heritage är en global rörelse som drivs av Unesco som syftar till att fira och bevara kulturarvet och mångfald runt om i världen. Kampanjen lanserades som svar på den senaste tidens attacker mot kulturarv. Kampanjen uppmanar alla att hylla platser, föremål och kulturella traditioner som gör världen en rik och levande plats.