svenska
Lyssna
MENY

Slaveri, 1700-tal

I arkiven finns vissa explicita uppgifter om köpta slavar. På Kråkerums herrgård utanför Mönsterås bodde i slutet på 1700-talet amiralen Per Lilliehorn, en framstående politiker för hovpartiet (Mot parlamentarisk författning! För suverän kungamakt!). En smula ironiskt ställdes han 1790 inför krigsrätt, och dömdes till döden för att han vägrat lyda hertig Karls order under slaget om Ölands södra udde.

VKM_13_.jpg

Men långt innan dess, på 1760-talet, tjänstgjorde Lilliehorn några år i franska marinen. Det måste ha varit under den tiden han besökte Lissabon och bland annat köpte en ung svart pojke från Guineakusten, som han senare tog med sig hem till Sverige. Jag gissar att pojken kan ha varit född kring 1750. Väl i Småland inhystes han på en gård under Kråkerum och fick så småningom undervisning i kristendom av kyrkoherden i Mönsterås, Israel Melin. Han döptes, fick namnet Adolf Ludvig och gifte sig med en Annika Göransdotter, men de fick inga barn. Adolf Ludvig bodde kvar i trakten till sin död på hösten 1803. Då antecknades han i dödboken som fattighjon i Draknäs by.

Paulus Zephyrin (eller Lephyrin) är ytterligare en person som uppges ha köpts till Sverige. Han ska som barn ha blivit bortrövad på en okänd plats i Afrika. Han såldes som slav i Amerika (sannolikt Västindien) och kom som femtonåring från den svenska kolonin S:t Barthelemy till Danmark. I Köpenhamn ska han sedan ha ”friköpts” av den svenske baronen Eric Ruuth 1784, och därefter ingått i familjen Ruuths hushåll dels i Stockholm, dels på Marsvinsholms slott i Skåne. Paulus Zephyrin döptes i den lilla medeltidskyrkan i Skårby, norr om Marsvinsholm, den andra advent 1786. Bland dopfaddrarna fanns vänner till Ruuth som delade hans bakgrund och intressen som sjöofficer, friherre, industrialist och nära vän till kung Gustav III. Hur det gick för Paulus Zephyrin senare i livet är okänt.

Källor

Uppgifterna om Adolf Ludvig finns i Mönsterås församlings dödbok 1803, och är hämtade från Mönsteråsbloggen

Uppgifterna om Zephyrin finns i Skårby Kyrkas Tekn. Bok år 1786, och kan även återfinnas hos https://tidningar.kb.se/

Läs vidare