svenska
Lyssna
MENY

Afrosvenskar i historien

Introbild Afrosvenskar i historien

Afrosvenskar i historien – vilka var de? Genom ny forskning presenterar vi både kända och okända svarta människors liv i Sverige genom tiderna. Deras livsöden kan du läsa här.


Inom Världskulturmuseernas projekt Afrika pågår prövar vi nya sätt att berätta om våra afrikanska samlingar. Vi vill ge andra perspektiv på förhållandet mellan Sverige och Afrika än det traditionellt etnografiska. Vi vill belysa att förbindelser mellan Sverige och Afrika funnits under lång tid, och lyfta fram några exempel på människor med afrikanskt ursprung som rört sig i Sverige före oss. De har aldrig varit många, men de fanns här och de är en del av den svenska historien.
 

Johanna Berg, som gjort research och skrivit texterna, arbetar annars med digitala utvecklingsfrågor på Världskulturmuseerna. Maria Fröhlich, som tolkat livsödena visuellt och skapat porträttbilderna, är illustratör och barnboksförfattare.

Kontakt

johanna.berg@varldskulturmuseerna.se

Boken Afrosvenskar - 15 berättelser ur historien

Boken Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien lyfter människoöden i Sverige från tidigt 1700-tal till modern tid. Författad av Johanna Berg och rikt illustrerad av Maria Fröhlich som annat illustrerat serier för amerikanska Marvel och gett ut bilderböcker i Sverige.

Afrosvenskar – 15 berättelser ur historien utkom 19 september 2023 i samband med det årets Bokmässa.  

Boksamtal23sept.jpg

Lärarhandledning

Vill du använda Afrosvenskar - 15 berättelser ur historien i din undervisning? Nu finns en lärarhandledning som är gratis att ladda ned att använda.

Lärarhandledning Afrosvenskar - 15 berättelser ur historien

Människorna