svenska
Lyssna
MENY

Sjömän, 1800-tal

I äldre tid gick nästan alla internationella transporter sjövägen och det behövdes många händer på varje fartyg, för att ta lasten från hamn till hamn. De större hamnstäderna var viktiga kraftcentra för handeln och många, många utländska sjömän kom in i Sverige den vägen. En del av dem var svarta, och ett fåtal stannade här när deras båtar lättade ankar.

VKM_14_Jean_Louis_Alexandre.jpg

Mest allmänt bekant är en man som föddes i Cayenne i Franska Guyana 1844 eller 1845, precis när slaveriet skulle till att upphävas där. Han hette Pierre Louis Alexandre, men i Sverige kallade han sig själv Pettersson. Han var i tjugoårsåldern när han kom till Stockholm i april 1863 – kanske med s/s Ostindia och socker från Bahia. Och här blev han kvar, lossade kol och spannmål i hamnen hela sitt liv, och gifte sig två gånger men fick inga barn. Hans berömmelse beror helt på att han under tjugofem års tid var en ofta anlitad modell på Kungl Konstakademien. Det finns nästan fyrtio kända avbildningar av honom. Bland dem som målat hans ansikte finns kända målare som Olle Hjortzberg och Anders Zorn, men han satt också för många kvinnliga konstnärer, bl a Karin Bergöö (hon som gifte sig med Carl Larsson). På en del av porträtten är han utstyrd i turban och haremsbyxor, men det finns också bilder som skickligt lyfter fram individen Pierre Louis Alexandre ur den exotiska klichén.

En annan svart sjöman var Johan Charles Timotheus, född ca 1846 på Afrikas västkust, vid Gabonfloden i södra delen av vad som då kallades övre Guinea. Enligt den svenska pressen uppgav han själv att han var av benga-stam och son till en hövding, i närheten av något slags fransk handelsstation. Som fjortonåring mönstrade han på som skeppsgosse hos kapten Lidbeck på Göteborgsfartyget Miltiades, och ombord på båten fick han lära sig läsa. I oktober 1863 kom han med kaptenen till Sverige, sattes i skola i Göteborg och började följa domprost Wieselgrens konfirmationsundervisning. Den 17 januari 1864 döptes Johan Charles Timotheus i Hagakyrkan, och förklarade att han ville bli missionär. Efter dopet skrevs han också in på missionsskolan Johannelund i Bromma utanför Stockholm, och 1869 kunde han återvända till Västafrika för att sprida herrens ord.

Källor

Uppgifterna om Pierre Louis Alexandre är i huvudsak hämtade från http://matswerner.blogg.se/category/negern-pettersson.html

och de som rör Johan Charles Timotheus finns hos https://tidningar.kb.se

Läs vidare