svenska
Lyssna
MENY

För lärare - Lärarhandledning

Introduktion lärarhandledning (LÄNK) 

Föremålen och filmen kan förslagsvis användas som en fördjupning inom undervisningen om världskrigens era och det Andra världskriget, med fokus på kriget i Asien och Stillahavsområdet.

Se spåren 1900-talet och fram till idag (LÄNK) och Synen på människan (LÄNK)

Kopplingar till läroplanen Grundskola, årskurs 7-9, samt Gymnasium 

 

Innan filmen/föremålet 

Inled undervisningen med att lära om världskrigens era. Om olika samhällen under början av 1900-talet. Industrialismen, nationalismen, europeisk kolonialism och imperialism, världshandel, äldre kejsarsamhällen, nyare demokratier, storpolitik och konflikter, Första världskriget, Mellankrigstiden, kommunism, fascism, nazism, samt inledningen av det Andra världskriget. 

Berätta om vad ett museum är.

Se avsnittet om europeisk kolonialism och imperialism i Afrika under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Kungariket Benin och den brittiska erövringen 1897 

 

Till filmen/föremålet 

Titta gemensamt på filmen eller låt eleverna titta själva. Låt dem svara på antingen föremålsfrågor eller innehållsfrågor. Arbeta vidare med reflekterande frågor och övningar.  

Efter filmen/föremålet 

Besök Östasiatiska museet i Stockholm (eller liknande museum) och utställningen ”Japan – föremål och bilder berättar”. Ta del av skolprogrammet ”Japans kultur och historia” eller ”Kolonialism i Asien” och låt en av museets pedagoger visa er runt och berätta mer. 

Besök Etnografiska museet i Stockholm (eller liknande museum) och utställningen ”Japan” om Japan under Edoperioden (ca 1603-1868). I denna utställning finns en avdelning om Ainu – minoritetsfolk i främst de norra delarna av Japan (Hokkaido) samt Sachalin och delar av nordöstra Ryssland. Boka ett skolprogram (LÄNK) och låt en av museets pedagoger visa er runt.  

Läroplanskopplingar

Kopplingar till läroplanen i skolämnet Historia för Grundskola, årskurs 7-9, samt Gymnasium

Grundskola, årskurs 7-9 

Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700 

Industrialisering, samhällsomvandling och idéströmningar, cirka 1700–1900 

Imperialism och världskrig, cirka 1800–1950 

Demokratisering, efterkrigstid och globalisering, cirka 1900 till nutid 

Hur historia används och historiska begrepp 

Gymnasium, Historia 1b 100 poäng               

Gymnasium, Historia 2b kultur  

Gymnasium, Historia 3, 100 poäng