svenska
Lyssna
MENY

För lärare / Lärarhandledning

Lärarhandledning "De första jordbrukarna - Stenåldersmannen i graven"

Föremålet och filmen kan förslagsvis användas som en introduktion och/eller fördjupning till undervisningen om de första jordbrukande kulturerna / civilisationerna / flodkulturerna / högkulturerna. Det kan fungera som det första studieområdet i ett vidare studium av Forntid/Neolitikum/Bondestenåldern och ”Forntiden och Antikens värld”. 

Kopplingar till läroplanen Grundskola, årskurs 7-9, samt Gymnasium (LÄNK) 

Innan filmen/föremålet 

Inled undervisningen med att berätta om hur människan levde innan de första jordbrukande kulturerna för första gången såg dagens ljus. Berätta om jägar- och samlarkulturer och fenomen som boende, mat, hälsa, familj, makt och kommunikation.  

Berätta om arkeologi som vetenskap.  

Berätta om vad ett museum är.  

Till filmen/föremålet 

Titta gemensamt på filmen eller låt eleverna titta själva. Låt dem svara på antingen föremålsfrågor eller innehållsfrågor. Arbeta vidare med reflekterande frågor och övningar.

Efter filmen/föremålet 

Fördjupa er kring andra tidiga jordbrukarkulturer/flodkulturer/civilisationer och den vidare historiska utvecklingen. 

Besök Östasiatiska museet i Stockholm (eller liknande museum) och utställningen ”Kina före Kina” om de tidiga jordbrukarkulturerna kring den Gula floden. Låt en av museets pedagoger visa er runt och berätta mer.

Se filmen om det museiföremål som berättar om det forna Egypten. Fortsätt med spåret om studieområdet ”Forntiden och Antikens värld”. 

Besök Medelhavsmuseet i Stockholm (eller liknande museum) och Egyptenutställningen. Ta del av skolprogrammen ”De tidiga flodkulturerna”, ”De fem sinnenas Egypten” eller ”Människor och mumier i Egypten”. 

Fördjupa er kring Kinas vidare historia och kultur. Se filmen om de museiföremål som berättar om Tangdynastins Kina. Besök Östasiatiska museet och utställningen ”Mittens rike”. Ta del av skolprogrammet ”Kinas, Japans och Koreas kultur och historia” och låt en av museets pedagoger visa er runt och berätta mer. 

Läroplanskopplingar

Kopplingar till läroplanen i skolämnet Historia för Grundskola, årskurs 7-9, samt Gymnasium

Kursplan skolämnet Historia  

GRUNDSKOLA, ÅRSKURS 7-9 

Forna civilisationer, från förhistorisk tid till cirka 1700  

Hur historia används och historiska begrepp  

Gymnasium, Historia 1b 100 poäng  

Gymnasium, Historia 2b kultur  

Gymnasium, Historia 3, 100 poäng