svenska
Lyssna
MENY

"Afrika pågår" fortfarande

2023-12-14

Framsidan på Afrika pågår-rapporten, collage med färgrika bilder

Projektet ”Afrika pågår” initierades på Etnografiska museet 2017 och utvecklades med tiden till ett väldigt paraply över närmare femtio underprojekt. Nu har vi tagit fram en rapport över de år som gått sedan dess, och vi hoppas att den kan fungera som inspiration och vägledning för andra organisationer som kanske vill ge sig på något liknande.

På ett sätt handlar rapporten om att arbeta just med Afrika, med den afrikanska kontinenten och med diasporan i Sverige. På ett annat sätt kan man läsa den med mer fokus på arbetssätt och metoder. Då kan våra erfarenheter förhoppningsvis komma till nytta också i arbete med helt andra teman, områden och målgrupper.

På Världskulturmuseerna tar vi erfarenheterna från ”Afrika pågår” med oss in i nya projekt, närmast ”Att väcka föremålen till liv” som just fått tio miljoner i stöd från Riksbankens Jubileumsfond. Den satsningen blir ett viktigt steg på vägen mot nya basutställningar på Etnografiska museet, och i andra delar av verksamheten tar vi hand om uppbyggda nätverk, goda idéer och samarbetsinitiativ för att på bästa sätt dra nytta av redan nedlagt arbete.

Läs hela rapporten finns att läsa här: https://www.varldskulturmuseerna.se/siteassets/pdf/smvk-afrika-pagar-slutrapport-2023.pdf

Johanna Berg