svenska
Lyssna
MENY

Afrikanska kulturer

Lektions- och lärmaterialet Afrikanska kulturer utmanar den alltför spridda bilden av Afrika som en kontinent präglad av svält, sjukdom och krig, och sätter strålkastaren på den samtida, dynamiska och mångfacetterade världsdelen och dess befolkning genom fallstudier av olika kulturer, geografiska områden och kulturella fenomen.

En kvinna som dansar framför en folksamling

Lär- och lektionsmaterial för gymnasieskolan i ämnen som Geografi, Historia, Samhällskunskap, Bild, Religion och Engelska. Materialet passar även vuxenutbildning och grundskola årkurs 7-9.

I klassrummet tar läraren inledningsvis med eleverna till Nigeria och staden Benin City – traditionellt huvudsäte för folkgruppen Edo. Berömda historiska skulpturer, kungliga regalier och samtida hantverk berättar om ett gammalt kungarike såväl som en nutida vibrerande storstad varifrån delar av befolkningen migrerat till Europa. Efter denna inledande introduktion delas eleverna upp i grupper. De studerar olika områden och kulturer, lär sig basfakta om det specifika landet/folket och fördjupar sig i anknuten afrosvensk kultur och migration. De presenterar sina rön muntligt för resten av klassen.

Genom museiföremål, historiska och nutida bilder, vetenskapliga artiklar, nyhetstexter och populärkulturella inslag som musik, film, tv-serier och böcker växer en större och mer levande bild, och eleverna lär sig samtidigt att tolka olika former av källor och sätta in dess information och berättelser i ett vidare sammanhang.

Vad berättar en sköld med kopplingar till slaget vid Adwa 1896 då etiopiska styrkor besegrade italienska invasionshärar om dagens Etiopien och Nobelpristagaren Abiy Ahmeds politik? Vad sjunger artisten Teddy Afro om när han återuppspelar slaget i en berömd musikvideo? Hur har kvinnornas ställning i Tunisien förändrats efter den arabiska våren? Vilka normer och traditioner finns inbäddade i de silversmycken som brukar bäras under bröllop?

Vilka är Zulufolket i Sydafrika och hur ser de manliga attributen ut inom denna etniska grupp? Vad är hövdingen av Zulu för person och hur är dennes koppling till den mytomspunne krigaren Shaka? Hur berättar samtida broderier med tragiska motiv om det konfliktfyllda Kongo och kampen om naturresurser? Vad har våra mobiltelefoner med saken att göra?

Vilken betydelse har guld i det uppåtstigande Ghana som nu lockar tillbaka ättlingar med påbud om starkare ekonomi och black power? Har ni förresten sett filmen Black Panther med dess uppsjö av adinkrasymboler? Hur lever ursprungsgruppen San i Botswana med krympande territorier och växande turism? Vad kan ett strutsägg användas till? Hur och på vilket sätt har den västafrikanska Yoruba-kulturen och religionen spridits över världen? Vem är egentligen orishaguden Ogun?

Flera olika utställningar från Världskulturmuseerna används under lektionsarbetet, däribland Afrikanska Mästerverk, Magasinet – en etnografisk skattkammare, Ultras – Fotboll och politik vid Medelhavet, Vem tillhör föremålen? Konstföremål från kungariket Benin, Kreol, Med världen i kappsäcken, samt Staden – speglingar av kosmos.

Lär- och lektionsmaterialet Afrikanska kulturer ger en bred och djup bild av den afrikanska kontinenten och dess människor. Eleverna får dessutom perspektiv på sin egen tillvaro och lär sig på ett unikt sätt använda olika former av källor - något som Skolverket inför de nya läroplanerna (LGY 22 och LGR 22) sett att lärare haft en utmaning med tidigare och därmed ser som extra betydelsefullt för framtida undervisning.

Afrikanska kulturer är skapat av museipedagog Olof Tiderman i samarbete med Michael Barrett, intendent Afrika vid Etnografiska museet och Världskulturmuseerna.

Obs! Världskulturmuseerna vill ständigt utveckla sina digitala lärresurser. Har du som lärare i skolan tid och möjlighet att besvara ett kort formulär vore vi mycket tacksamma för det.

https://forms.office.com/e/D8cYpLtKsv?origin=lprLink