svenska
Lyssna
MENY

Viva mexico

Día de Muertos är en färgsprakande högtid som hedrar de döda. Traditionen baserad på en legend där de dödas själar kommer tillbaka till jorden för att träffa släkt och vänner. Kring denna tid uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort - i Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap.

Día de Muertos firas på höstlovet både på Världskulturmuseet i Göteborg och Etnografiska museet i Stockholm. Kan du inte besöka oss – pyssla hemma!

Baka sockerdödskallar

Under Día de Muertos är det tradition att baka sockerskallar för att hedra de döda. De ställs sen på altare eller ges som gåva.

Du behöver: marshmallows, florsocker, karamellfärg, vatten, olja eller kokosfett, plasthandskar, spritspåse eller plastpåse, strössel. Slå på svensk text eller teckentolkning med knapparna i spelaren.

Ladda ned receptet som PDF

Dödskallesminkning

Vill du lära dig göra en läskig sminkning? Här är en steg-för-steg-guide till en dödskallesminkning som är läskig och fin på samma gång.
På det här sättet sminkar sig många i Mexiko inför firandet av Día de Muertos.

Vika pappersblommor

Vill du lära dig vika pappersblommor? Under Día de Muertos är det vanligt att dekorera altaret med blomman tagetes, även kallad marigold. De leder själarna till altaret.

Printable

Skelettmaskfix.png

Ladda ned PDF

Skriv ut din egen sockerdödskalle! Färglägg, dekorera, klipp ut och vips - så har du din egen ansiktsmask!