svenska
Lyssna
MENY

Nya ansikten

2023-10-31

Porträttgalleriet i Afrika pågår-rummet på Etnografiska museet

I Afrika pågår-rummet på Etnografiska museet finns ett porträttgalleri, med några personer ur den afrosvenska historien. Hovmannen Gustav Badin, trotjänarinnan Evelina Crosby, kokerskan Mazahr Makatemele och prästen Josef Zulu har varit på plats länge. Nu har de fått sällskap av ytterligare en handfull svarta personer, som rört sig i Sverige före oss, framför allt under 1800-talet.  

De nyanlända är: barnmorskan Betty Bull-Bäckström, kammartjänaren John Panzio Tockson, repslagaren Knut Bull, hamnarbetaren Pierre Louis Alexandre, gårdfarihandlaren Angelo Georges Kobel, missionseleven Daher bin Abdi, och den lilla pojken Joseph de Vylder som aldrig hann få något yrke. Dessutom en tom ram till minnet av Oscara Madera, som var renhållningshjon i Stockholm. Hon är en av de många människor i historien, som det inte finns några bilder av. 

Tillsammans ger porträtten glimtar av en mångfasetterad historia, som rymmer väldigt olikartade levnadsöden på olika platser i landet. De porträtterade personerna kan alla beskrivas som svarta svenskar, men utöver det var de på flera sätt olika varandra. De flesta hade nog mer samhörighet med folk de mötte i sin sociala vardagsmiljö, än med andra afrosvenskar. De delade villkor med de vita svenska grannar och arbetskamrater som levde på samma sätt som de själva. De var för få och för utspridda för att kunna bygga något vi skulle kalla ett svart community, och de flesta av dem träffades aldrig. Men här på museet kan vi föra dem samman, presentera dem för varandra, och synliggöra dem som inslag i den brokiga väv som utgör den svenska historien. 

Johanna Berg