svenska
Lyssna
MENY

Välkommen till Afrika pågår i bloggformat!

2022-10-10

Kollage av bilder från projektaktiviteter inom afrika pågår

Vi som skriver här är knutna till Världskulturmuseernas projekt Afrika pågår. Det har sedan 2017 fungerat som ett paraply för olika utforskande och metodutvecklande aktiviteter med ett gemensamt mål: att skapa nya berättelser om den afrikanska kontinenten.  

Mycket av arbetet har utformats i dialog med projektets primära målgrupp: svenskar med ursprung i den afrikanska diasporan. Projektet har dock relevans för många fler, och är också ett led i att göra Världskulturmuseernas verksamheter intressanta för nya grupper. En central ambition har varit att lyfta fram våra afrikanska samlingar, för fler och nya besökare. Med hjälp av publiken, och i samarbete med både forskare, konstnärer och aktivister, har vi genomfört en mängd aktiviteter under projekttiden. 

Nu lägger vi till en ny kanal. Här på bloggen kommer vi att berätta mer om vad vi gör, och dela med oss också av det som inte är så publikt synligt. Det ger en möjlighet att följa arbetet och vår process med ett slags inifrån-perspektiv.  

Det övergripande temat ”Afrika” kan tyckas orimligt, oöverskådligt stort att greppa inom en sådan här satsning. Vi har försökt fånga en hel kontinent med ett slags mosaikmetod, och det är kanske omöjligt?  Å andra sidan var det en bra utgångspunkt för att belysa de många samband som finns mellan olika länder och kulturer på kontinenten, och i Amerika och Europa, kors och tvärs genom historien. Allting hänger ihop. 

/ Johanna Berg