svenska
Lyssna
MENY

Frågor och svar om SampleBar - apparaten som du kan spela på med musik från Kenya

2022-10-10

man spelar musik på apparat i ett museum

Vad är SampleBar?
En interaktiv musikapparat som sedan sommaren 2022 står i utställningen Afrika pågår, på plan 2 i Etnografiska museet i Stockholm. Den består av en låda med glastopp, träklossar, högtalare och några skärmar. Besökare på museet kan själva spela kenyansk musik genom att lägga på och flytta runt klossarna på glaset.

Hur kan jag använda SampleBar?
Det är bara att börja! Ta en träkloss som ligger i fickan på apparatens framsida. Lägg den på glaset och musiken börjar spela. Varje kloss motsvarar ett instrument. Lägg till fler klossar och instrumenten spelar med varandra. När du vrider och flyttar klossarna kan du ändra instrumentens rytm, volym och ljudbild.

Hur många instrument finns det?
I SampleBar kan du utforska kenyanska musiktraditioner genom sjutton digitala instrument.

Var kommer musiken ifrån?
Musiken kommer från östra Kenya och kallas Mikenda efter folkgruppen mijikenda, som egentligen består av nio olika etniska grupper. Mijikenda bor utmed Kenyas kust mot Indiska Oceanen och utgör nästan 2,5 miljoner människor. Deras traditionella musik är influerad av kustlandets kulturella mångfald. Men idag riskerar mijikenda-musiken att glömmas bort.

När och var är musiken inspelad?
Musiken i SampleBar är inspelad i oktober 2020 med lokala musiker i Kadzo Dzombo homestead, i byn Burangi, som ligger nära turistorten Malindi i östra Kenya. 

Vilka är musikerna?
Deltagande musiker är: Iha Pwicha Karisa, Garama Makenzi, Ngumbao Kipira, Swalehe Massai, Salim Mwatela, Mazera Hussein, Happy Kenga, Salim Mohamed, Nyae Nyae, Suleiman Mzungu, Pola Salama Trafina

Vilka har gjort musikinspelningarna?
Inspelningen organiserades av Daniel ”Mbutch” Muhini, en musiker, låtskrivare och aktivist i Nairobi, Kenya, som leder föreningen DebeDebe. Syftet med DebeDebe är att bevara, lära ut och lyfta fram traditionell afrikansk musik. Inspelningstekniker var Steven Kivutia.

Har musikerna som spelar fått betalt?
Ja.

Vem ligger bakom tekniken i apparaten?
Rumtiden Idea Lab med musikern, uppfinnaren, musikproducenten, ljuddesignern och utvecklaren Håkan Lidbo i spetsen har tagit fram SampleBar. En tidigare version av SampleBar (med annat musikaliskt innehåll) finns installerad på Scenkonstmuseet i Stockholm. I versionen på Etnografiska museet har Rumtiden Idea Lab samarbetat med Interaction Action, Bomas of Kenya och DebeDebe (Daniel ”Mbutch” Muhuni) i ett projekt finansierat av Svenska institutet genom programmet Creative Force.

Hur funkar tekniken?
Under apparatens glas sitter kameror som kan läsa QR-kod. Varje kloss har en QR-kod på undersidan, som kopplar klossen till en ljudinspelning av ett instrument, som sätter gång när klossen placeras på glaset.
Håkan Lidbo och co har tagit korta stycken av den inspelade musiken (samplingar) och gjort så att samma stycke spelas om och om igen, en så kallad loop. Varje instrument har spelats på olika sätt och har alltså flera olika variationer, som användaren kan välja genom att vrida klossen när den ligger på glaset.

musikinstrument från Kenya

Vilken koppling har SampleBar till Världskulturmuseerna?
Mikenda-musiken är en samtida musikform med djupa historiska rötter. I Etnografiska museets samlingar finns musikinstrument av samma typ som de som användes vid inspelningarna för SampleBar. Antropologen Gerhard Lindblom reste 1910-1912 i Östafrika och Kenya och i samlingen han tog hem finns flera kayamba – ett rytminstrument som består av två plattor tillverkade av kraftiga grässtrån med frön i mellan. Instrumentet finns i hela regionen och används i populärmusik, liksom i ceremonier (bröllop, begravningar) och i helanderitualer.

Musikinstrument från Kenya som kallas kayamba

 

SampleBar är en del av Afrika pågår – ett långsiktigt projekt som vill utforska samlingarna från den afrikanska kontinenten, utveckla nya metoder och locka nya målgrupper tillsammans med externa aktörer. En viktig del av projektet är att undersöka hur kulturarvet används i samtiden och hur materiell och immateriell kultur samspelar idag. Dokumentationen av mijikenda-folkets musik och musikinstrument är just ett exempel på ett levande kulturarv.

Skrivet av:

Michael Barrett, intendent.