svenska
Lyssna
MENY

Den svenska slavhandeln

2022-12-07

Smidd fotboja i järn

Under nästan hundra år (1784-1878) regerade Sverige över kolonin Saint-Barthélemy i Karibien. Fram till mitten på 1800-talet spelade Sverige också en aktiv roll i den transatlantiska slavekonomin. Det har lämnat en del spår i svenska museers samlingar, men även på våra gator och torg. 

Världskulturmuseet i Göteborg, Centrum för kritiska kulturarvsstudier (Göteborgs universitet) och Folkuniversitetet producerar en poddserie, ”Inside the Box”, som alltid utgår ifrån ett specifikt föremål ur museets samlingar. I serien finns ett avsnitt på temat slavhandel, och det objekt som då ligger på bordet är den fotboja som kan ses på bild har ovanför. Den är smidd i järn, ca 35 cm lång, och kommer från Portugisiska Kongo (idag Angola).

Den som lyssnar på podden får möta Michael Barrett (kulturantropolog och intendent för Afrikasamlingarna vid Världskulturmuseerna) och Lena Sawyer (kulturantropolog och lektor i socialt arbete vid Göteborgs universitet) i ett samtal om vad som hände, och hur vi kan förhålla oss till det. 

Tillsammans med samtalsledaren Klas Grinell (idéhistoriker och verksamhetsutvecklare på Göteborgs stad) fördjupar de sig i Sveriges kolonialhistoria. Varför samlar museer egentligen på föremål som representerar trauma, våld och avhumanisering? Hur kan föremål från slaveriets tid öppna dörren till helt andra berättelser, och kanske ge förtryckta människor återupprättelse? 

Podden finns där poddar finns, och mer info om serien här: Inside the Box - Hosted by Världskulturmuseet, Centrum för kritiska kulturarvsstudier (acast.com) 

/Johanna Berg