svenska
Lyssna
MENY

Praktik

Här hittar du ansökningsinformation om praktik på Världskulturmuseerna. Praktiken samordnas i myndigheten, vid frågor vänd er till handlaggare@varldskulturmuseerna.se. Ansökan sker via länken längre ner på sidan. Sista ansökningsdag för praktik på hösten är 15 maj och för våren den 31 oktober. Enskilda praktikutlysningar inom specifika verksamhetsområden kan förekomma däremellan.

Om arbetsplatsen

Vill du praktisera på en myndighet som har världen som sitt arbetsfält? Statens museer för världskultur består av Etnografiska museet, Östasiatiska museet och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Med samlingar som spänner över flera tusen år och alla världens kontinenter kan Världskulturmuseerna ge perspektiv och ökad förståelse för vilka vi är, varifrån vi kommer och vilken värld vi vill skapa tillsammans. Med en vision om en större, mänskligare och mer inkluderande värld är vårt uppdrag mer angeläget än någonsin! Idag arbetar cirka 150 medarbetare utifrån regeringsuppdraget att visa och levandegöra världens kulturer samt ge perspektiv på en allt mer globaliserad värld, såväl historiskt som i dag.

Arbetsuppgifter

Världskulturmuseernas verksamhet möjliggörs av en stor mängd olika kompetenser och förekommande arbetsuppgifter beror på inom vilket verksamhetsområde praktiken genomförs.
Organisationen är indelad i tre avdelningar och två enheter. Alla delar av organisationen samverkar, men vilka arbetsuppgifter och arbetsområden som kan erbjudas varierar inom de olika avdelningarna. Här följer ett par exempel på områden där vi kan erbjuda praktik:

• Avdelning Samling
Arkivarbete, samlingsförvaltning, fotografi, research och digitalisering

• Avdelning Innehåll och lärande
Utställningsproduktion, fotografi, pedagogisk verksamhet -praktiskt mottagande och
strategiskt/utvecklande

• Avdelning Publika möten
Programläggning, ljud- och ljusteknik, värdskap, butik och lokalvård

• Kommunikation och marknad
Marknadsföring i olika kanaler, grafisk form, samarbeten och partnerskap,

• Ledningskansli
Ekonomi, HR, registratur, fastighetsförvaltning, IT och verksamhetsutveckling

Ange gärna i din ansökan inom vilken/vilka avdelning(ar) du främst söker dig, och på vilket sätt du bedömer att din utbildning/erfarenhet lämpar sig för uppgiften. Observera att det inte alltid finns möjlighet till praktik inom alla områden.

Vi tar emot praktikanter under vår- och hösttermin. Vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot under sommaren. Vi får många förfrågningar om praktik och kan inte ta emot alla sökande. Antalet platser varierar utifrån pågående projekt och tillgängliga resurser för handledning. Vi behöver din ansökan senast den 31 oktober för praktik förlagd till vårterminen. Som praktikant hos oss får du en handledare som tillsammans med dig ansvarar för din vistelse under praktikperioden

Kvalifikationer

Vi erbjuder möjlighet till lärande och praktik för studerande på eftergymnasial nivå och personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi tror att du som söker har ett intresse för mänskliga intryck, uttryck och avtryck, historiskt, samtida och gränsöverskridande.

Observera att praktiken ska vara ingående del i en pågående utbildning, alternativt genom samarbete med Arbetsförmedlingen. Inskrivning på ett lärosäte alternativt på Arbetsförmedlingen är därför ett krav.

Ansökan

Ansök senast: 2021-10-31
Referensnummer: 233/2021-2.1
Välkommen att söka genom att:
Göra en digital ansökan via denna länk.

Praktiken påbörjas enligt överenskommelse

Kontakt

Kontaktperson
Sofie Öberg Magnusson
Handläggare
handlaggare@varldskulturmuseerna.se

Övrigt

Vi har valt våra rekryteringskanaler och undanber oss all kontakt från rekryterings- och annonsförsäljare.