Samlingsnummer: 1889.04.4179
Tillverkad: 1600-1680 e.v.t.
Ursprung: Nordamerika
Som Etnografiska museets nyckelföremål har vi valt en tomahawk, ett slags yxa. Den har ett blad av stål och ett krokigt träskaft dekorerat med småbitar av vita snäckskal, wampum, och några gröna glaspärlor. Vid skaftet är fäst en rödfärgad pälstofs i en läderrem. Det är klarlagt att den var en gåva till Sveriges kung Karl XI (1655-1697) från Johan Printz (1592-1663), guvernör i den svenska kolonin Nya Sverige (1638-1655) vid Delawareflodens mynning i nordöstra Amerika. Därför är det sannolikt att tomahawken kommer från det området och är tillverkad av hantverkare från ursprungsfolken Lenape eller Susquehannock.
Tomahawken är tillverkad omkring mitten på 1600-talet och kom till Sverige när den fortfarande var relativt ny. År 1686 skrevs den för första gången in i Livrustkammarens inventarium. År 1906 överfördes den därifrån till Naturhistoriska riksmuseets etnografiska avdelning och blev 1930 en del av Etnografiska museets samling. Tomahawken har tidigare visats på museet i basutställningen om Nordamerika (2008-2024).
I museernas ambition att teckna kolonialismens komplexa historier är tomahawken från Delaware ett självklart val. Den kommer från ett område som då var en svensk koloni. Den belägger nationens koloniala ambitioner och den belyser kungahusets roll. Tomahawken är också intressant som ett hybridobjekt från en kolonial kontaktzon, sammansatt av material från olika håll och möjligen olika tider.
Världskulturmuseerna samarbetar här med den samiska konstnärsduon JohdetXPirak, Lina Johdet (f 1987) och Kristoffer Unga Pirak (f 1987). De har båda sina rötter i Norrbottens inland och är idag baserade i Undersåker i Jämtland. I sin konstnärliga praktik har de skapat verk i olika medier och använt både snö och traditionellt samiska hantverk. På Etnografiska museet vill de ge tomahawken från Delaware möjlighet att berätta sin egen historia och vi ser fram emot att få dela deras arbete med publiken.