svenska
Lyssna
MENY

Kintsugi - Den operfekta skönheten.

01 juni 2021, kl. 18:00 - 19:00

Om den japanska lagningstekniken som betyder ”guldsammanfogning”. Kan en skål få ett ökat värde som trasig? Vad händer när man uppmärksammar skadade saker istället för att slänga dem? Den gamla japanska lagningstekniken kintsugi har väckt uppseende världen över.

Var: Digitalt program
Pris: 100 kr
Ytterligare information: Notera att biljettbokningen stänger kl.12 måndagen 31 maj..
Dekorbild kintsugi japansk skål

Boka

 

Kinstugi är en lagningsteknik som ursprungligen användes i Japan för att reparera värdefulla keramikföremål. Genom att lacka och därmed limma ihop delarna och sedan lägga på ädelmetall så lyfts lagningen fram istället för att döljas. På så sätt blir föremålets historia, och till och med hur det en gång gått sönder, något som gör det mer värdefullt.  

Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg fokuserar på kintsugi-fenomenets sammanhang förr och drar trådarna till vår samtid i en livesänd föreläsning. 

Petras föredrag kommer beröra allt ifrån Leonard Cohen, livscoacher, medeltida japansk filosofi och samtidens intresse för trasiga saker till begärsdriven antikvitetshandel.

 

Mer om föreläsningen

Kintsugi började användas i Japan under sent 1500-tal och tidigt 1600-tal på värdefulla föremål i den japanska teceremonikonsten. Kinesiska och koreanska föremål värderades särskilt högt i den japanska teceremonin. Föremål med kända och betydelsefulla ägare värderades högre. Ägaren betraktades som en viktig del av dess historia. Saker som inte hade ett sådant värde lagades sällan. Lagningen behövde så att säga förtjänas, men den ökade också värdet på föremålet.

Kintsugi har liksom många andra japanska fenomen blivit populärt över hela världen sedan Japan öppnade sig för omvärlden år 1868. Det förekommer ibland en romantisering av japansk filosofi och hantverk utanför, men även i, Japan. Företeelsen kintsugi används till exempel som en sorts livsåskådning i kommersiellt syfte av livscoacher trots att vi idag inte riktigt vet hur människor tänkte i det ursprungliga sammanhanget i Japan.

Idag är det populärt att laga alla slags saker inspirerat av kintsugi, oftast med annat än japansk lack.

På Östasiatiska museet finns flera keramikföremål med kintsugi-lagningar både utställda och i samlingarna.

 

I samband med den nyöppnade utställningen Boro - Nödens konst på Östasiatiska museet håller Petra Holmberg två nya livesända föreläsningar:

18 maj: Varför är allt blått - en föreläsning om indigo

1 juni: Kintsugi - den operfekta skönheten. En föreläsning om den japanska lagningstekniken med guldlack.