Höstlov -Día de Muertos

3 november 2019, kl. 11:00 - 16:00

I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. I år vill vi fira med dig! Det blir dans, musik, pyssel och massa andra aktiviteter hela höstlovet. Även öppet på måndag!

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Pris: Barn gratis, vuxna klubbkort (100 kr/år)
Så här års uppmärksammar många kulturer runt om i världen nära och kära som har gått bort. I Mexiko firas minnen av de döda med fest och gemenskap. Vi vill fira med dig! Kom och gör en dödskallemask eller skicka en hälsning till någon som du saknar. Bygg på vår ofrenda, träffa självaste la Catrina eller se filmen Coco.
I samarbete med Mexikanska föreningen Göteborg.

Program söndag 3 november

Workshop Papel Picado
Tid:
Kl 11- 15
Plats på museet: Seminarierum 2

Kom och gör din egen Papel Picado! Att klippa papper till dekoration är en viktig tradition under Día de Muertos. Denna workshop leds av Laura Perez Garcia och Soledad Zamora

Filmvisning: Coco
Tid: kl 13.30-15.20
Plats på museet: Studion
Miguel är en ung pojke som drömmer om att bli lika bra på gitarr som sin idol Ernesto de la Cruz, Mexikos mest berömda musiker. Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker då ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas på ett både extraordinärt och överraskande sätt. Regi: Lee Unkrich

Rek. ålder 7 år. Svenskt tal

Familjelördag: Tänd ett ljus - gör en lykta
Tid:
Kl 13.30-15.00
Plats på museet:
Världslabbet entréplan

Selfiestation
Tid: 11-17
Plats på museet: Entréplan

Kom snabbt in i Día de muertos stämning! Ta en bild i vår selfiestation med handmålad av Lia Diaz inspirerat av Día de Muertos.

Klänningen som kvinnan bär i målningen är en högtidsdräkt från Tehuana som används under speciella festligheter och ceremonier.

Under Posadas hatt - litografier av Berndt Jutmar inspirerade av José Guadalupe Posada
Plats på museet:
Seminarierum 1
Tid: kl 11-17

Berndt Jutemar är en grafisk konstnär från Skövde med lång erfarenhet som har bidragit till utvecklingen av många olika trycktekniker på Skaraborgs konstgrafiska verkstad.

Efter en resa till Mexiko upptäckte han den store mexikanske konstnären José Guadalupe Posada. Han tog intryck av Posadas sätt att jobba med bilder och framför allt av de starka bilderna, flera med döden som motiv.

På de sex blad som visas här finns gestaltningar av hans upplevelser av kultur och arkitektur som gjorde intryck under resan.