Patchakuti

Patchakuti handlar oftast om någon form av omvälvning eller förvandling och kan också uppstå av naturkatastrofer som totalt förändrar tillvaron. I nutida politiska sammanhang används begreppet för att uttrycka behovet av en radikal omställning för jordens överlevnad, där patchakuti kan innebära både katastrof och förnyelse.

Vissa vägar som korsas kan leda till fullständig kollision. Den turbulens och tragedi som blev följden av den spanska erövringen av Inkariket på 1500-talet kan beskrivas med det andinska begreppet pachakuti. Världsbilder, traditioner och samhällen slogs i spillror. Koloniseringen blev en vändpunkt, inte bara för den andinska befolkningen utan i mänsklighetens historia som början på den moderna tiden.

mEDDELANDEN FRÅN INKA

Khipu kan beskrivas som historiska krönikor av trådar och knutar i olika kompositioner. En slags skrift utan ord skapad av minnen, precision, rytmer och färg. Vissa av dem fungerade som kartor över inkarikets heliga landskap med knutpunkter som markerade viktiga platser. Khipu har liknats vid datagrafik eller ett avancerat matematiskt system med sifferkoder av binära nummer. Större khipu kunde innehålla upp till tvåtusen knutar med information om astronomiska fenomen, planritningar, bokföring eller geometrier. Under spanjorernas kolonisering brändes många khipu samtidigt som stora delar av den andinska världen började falla samman.

Lär dig mer om anderna