Om utställningen

Aswat – syriska röster innehåller personliga berättelser om flykt, förlust och hopp.

"Aswat" betyder "röster" på arabiska. Syrien är idag det land som har flest personer på flykt i världen. Det nu mer än sex år långa inbördeskriget är den dödligaste pågående konflikten i världen. Över sju miljoner syrier har lämnat sina hem och 2017 blev syrier den största gruppen invandrare i Sverige.

Utställningen bygger delvis på SVT:s projekt #Syrien200. Där ingår 200 berättelser om själva flykten, orsakerna till den och helt kort hur personerna har det här i Sverige. Tanken med projektet var att ge dem som kommit hit ett ansikte och en röst - en egen berättelse. Världskulturmuseet har valt ut tolv berättelser att visa i storformat i Aswat – syriska röster. Alla 200 berättelser är även tillgängliga via mediastationer på tre språk.

I en annan del av utställningen visas samtidskonst av fem syriska konstnärer som alla arbetar med teman som förlust, platslöshet, isolering och minne. Här har museet samarbetat med Abir Boukhari, konstnärlig ledare och curator för Syriens första fristående centrum för samtidskonst, AllArtNow.

Utställningen öppnade 23 september 2017 och visas fram till vintern 2018.

Aswat – syriska röster visas med tillstånd av SVT.