Temavisningar

Är ni ett sällskap på över femton personer förordar vi att ni bokar en egen visning. Vi kan skräddarsy en visning efter era önskemål. Visningarna kan också kombineras med ett besök i museets Ateljé Draken. Här kan ni bland annat prova på kinesisk kalligrafi, japansk papperskonst och indiska textiltryck.

HIGHLIGHTS FRÅN MUSEETS UTSTÄLLNINGAR

Vi tar en tur genom museets utställningar och pratar om dess historia och samlingar medan vi tittar på några av museets mest intressanta föremål. Det blir korta nedslag i utställningar om Kina, Japan, Korea och Sydasien och spännande historier om stenåldersmänniskor från Gula floden, tusenåriga buddhaskulpturer och samurajkrigarnas mytomspunna svärd.

SAMURAJER, KEJSARE OCH DYRBART PORSLIN

Under en tur genom basutställningarna om Kina och Japan inleder vi med en resa tillbaks till den kinesiska bondestenåldern och högkulturen kring den Gula flodens dalgång. Vi tittar på flera tusen år gammal keramik, besöker stenåldersgravar, pratar om shamaner och studerar orakelben. Historien fortsätter med Kinas alla kejsardynastier där vi tittar vi på uråldriga bronsvapen, möter den Förste kejsaren som byggde den kinesiska muren och tittar på dyrbart porslin som införskaffats av handelsresande som reste till Kina via Sidenvägen och utmed världshaven.

I museets utställning om Japan frågar vi oss vilka samurajerna var och vad som menas med den "flytande världen"? Vi möter urbana samhällsgrupper som samurajer, köpmän och hantverkare, från främst Edo-perioden (1615-1868), i en utställning som rymmer över 400 föremål. Genom konsthantverken ser vi glimtar av nöjesliv, religiösa föreställningar, teceremonier och Japans kontakter med omvärlden.

KONST

Museets samlingar bjuder på fantastisk konst från Öst- och Sydasien. I Kinautställningarna hittar vi stenålderskeramik från Gula floden, offerkärl från bronsåldern, vackra landskapsmålningar och dyrbart porslin från kejsardynastier som Song, Ming och Qing.

I Japanutställningen finns tusenåriga buddhaskulpturer av trä, detaljrika bältesknappar med fantasifulla motiv och rakuporslin för teceremonier. I Koreagalleriet samlas tusenåriga koreanska konstraditioner i form av porslin, möbler och målningar. I Skulpturhallen hittar vi religiös konst som buddhaskulpturer och hinduiska gudar.

En visning med konsthistoriskt fokus kan göra nedslag i flera olika utställningar och konsttraditioner eller fokusera på olika teman som exempelvis Ostindienporslin, stenålderskeramik och religiös ikonografi.

HINDUISM OCH BUDDHISM

Museets Skulpturhall har nyligen återöppnats med ambitionen att skapa en arena för ett möte med österländska trosföreställningar. Under en visning tittar vi på fantastiska skulpturer från Indien och Kina och diskuterar hinduism och buddhism. Vem var egentligen den historiske buddhan? Vad är målet för den troende buddhisten och hur bör denne leva sitt liv? Vilka är gudar som Shiva, Vishnu och Ganesha? Hur är hinduernas syn på reinkarnation, karma och det omtalade kastsystemet?

SKRÄDDARSYDDA TEMAVISNINGAR

Vill ni besöka oss tillsammans med era arbetskamrater? Vill ni anordna en konferens och bjuda era deltagare på en spännande aktivitet? Förutom visningsuppläggen ovan kan vi skräddarsy visningar utifrån era önskemål. Arbetar ni exempelvis med ekonomi och handel kan vi erbjuda en temavisning som fokuserar på Kinas handelskontakter med andra länder, hur det sett ut tidigare och hur det ser ut idag? Anordnar ni en konferens om exempelvis social hållbarhet kan vi erbjuda en temavisning som behandlar östasiatiska länders syn på lycka och välgång samt hur trosföreställningar och traditioner i länder som Kina och Japan förmedlar hur man som människa borde leva sitt liv.

Boka visning

Boka på tel 010-456 12 32 eller e-post:

Pris

Visning i museets permanenta utställningar: Vardag, dagtid: 2000 kr. Vardag, kväll (tisdagar) samt helger under museets ordinarie öppettider: 3000 kr. Visning utanför museets ordinarie öppettid: 4000 kr. Ateljé i samband med visning: 1500 kr. Alla priser är inkl visning och entré för upp till 30 personer.

Läs om fler alternativ på visningar och workshops under rubriken "Skola & Lärande".

Information om konferensbokningar finns under rubriken "Konferens & event".