Ikebana-skolor

I denna utställning visas levande arrangemang skapade av de ikebana-skolor som idag är aktiva i Stockholm: Ohara, Sogetsu och Ichiyo.

Ohara-skolan

Ohara-skolan betonar årstidernas särdrag, naturliga växtprocesser och skönheten i naturliga växtmiljöer. Ohara-skolan anser därför att det är viktigt för studenterna att noga studera naturen. Denna skola är känd för sina "landskapsarrangemang". Arrangemang av Boel Lindbergh och Ingegerd Linhammar, Ohara-skolan:

Arrangemang av Boel Lindbergh och Ingegerd Linhammar, Ohara-skolan

Sogetsu-skolan

Arrangemang av Yen-Chin Chen, Sogetsu-skolanSogetsu-skolan anser att vem som helst kan arrangera ikebana var som helst med i princip vilket material som helst. Den vill betraktas som en livsstil som kan uppskattas av människor från hela världen snarare än som en exklusiv aspekt av japansk kultur avsedd för en utvald grupp av människor. Arrangemang av Yen-Chin Chen, Sogetsu-skolan.

Ichiyo-skolan

Arrangemang av Judit Katkits, Ichiyo-skolanIchiyo-skolan uppmuntrar sina elever till personliga tolkningar av ikebana. Kreativitet anses lika viktigt som växtmaterial och behållare. Ett perfekt arrangemang skall vara en spegling av kreatören själv. Skolan strävar efter att lyfta fram den naturliga balansen mellan växter, rymd och omgivning. Arrangemang av Judit Katkits, Ichiyo-skolan.

Ikebanas ursprung

Rötterna till ikebana finns i buddhistiska blomsterarrangemang. De första utövarna i japan var präster och från kejsararistokratin. På 1400-talets mitt utvecklades ikebana till en konstform med olika inriktningar, så kallade skolor. Många utövare kom då från samurajklassen. På 1400-1500-talen kom de första texterna om ikebana. Blomarrangemangen fick tidigt en stor roll i teceremonin, på festivaler och blomutställningar. Före modern tid var ikebana-konsten främst en manlig syssla. Sedan sent 1800-tal har de kvinnliga utövarna blivit alltfler.

Under årens gång har många olika ikebana-skolor grundats. Idag finns det mer än 2000 skolor. De tre största heter Ikenobo, Ohara och Sogetsu. 1956 startade en organiserad global ikebana-verksamhet i form av Ikebana International.

Vill du veta mer?

Kontakta skolorna på följande länkar: