Bonsai / Ikebana

Levande konst från Japan
17 juni – 2 oktober 2016

Kom och inspireras av växtkraften och estetiken hos ikebana och bonsai. I sommar kan du på Östasiatiska museet möta vackra blomster-arrangemang och tålmodigt formade bonsaiträd tillsammans med med verktyg, keramik och bakomliggande filosofi. Utställningen är uppdelad i två perioder. Den inleds med en historisk introduktion 17 juni. Från den 20 augusti fylls utställningen med levande bonsai och ikebana. Se nya arrangemang växa fram varje lördag kl 13!

Bonsai

Bonsaiär konsten att odla och forma träd i kruka. Konstformen kom till Japan från Kina där den kallades penjing, som betyder " landskap i kruka", eller penzai, som betyder " växt i kruka". Tanken med att göra träd och landskap i miniatyr formades av daoistisk filosofi som betonar människans harmoni med naturen. Enligt gammal kinestisk tro bodde de odödliga i fjärran bland vilda berg. Genom att skapa ett bergslandskap i miniatyr försökte man fånga världen och tygla de odödligas rike. Denna idé härstammar tidigast från Handynastin (206 f.v.t – 220 e.v.t) i Kina.

Se en time-lapse där Bjorn Bjorholm och Rafael Torres stylar ett bonsaiträd på Bonsai Sense, Mallorca.

Snabbguide: såhär odlar du en bonsai

Ikebana

Ikebanaär det japanska ordet för konsten att arrangera levande blommor i olika typer av behållare. Det är en disciplinerad konstform där material från naturen används kreativt enligt vissa regler. Varje del i arangemanget har en betydelse.

Betoningen på asymmetri och tomrummet mellan delarna är grundläggande i äldre japansk estetik. Denna princip är tongivande i konst, arkitektur och trädgårdar och återfinns även i ikebana.

Se en film om klassisk ikebana av Kadou Enshu.

Nya blomsterarrangemang och träd, lördagar kl 13, 20/8 24/9

20/8 Svenska Bonsaisällskapet, Ichiyo-, Ohara- och Sogetsu-skolan
27/8 Svenska Bonsaisällskapet, Ichiyo-, Ohara- och Sogetsu-skolan
3/9 Svenska Bonsaisällskapet, Ichiyo-skolan
10/9 Svenska Bonsaisällskapet, Ohara-skolan
17/9 Svenska Bonsaisällskapet, Sogetsu-skolan
24/9 S venska Bonsaisällskapet, Ichiyo-, Ohara- och Sogetsu-skolan

Svenska Bonsaisällskapet finns på plats varje lördag kl. 13.00 för att svara på frågor och berätta om sin verksamhet.

Bonsai / Ikebana

Program

En stor del i sommarens och den tidiga höstens satsning på bonsai och ikebana, är det omfattande programutbud vi kopplar till utställningen. Här finns ett stort urval av kurser, workshops och föredrag för kunskap och inspiration.
Programmet finns här (PDF-dokument, 424 kB) och i kalendariet.

Östasiatiska museet i samarbete med Svenska Bonsaisällskapet, Ikebana International - Stockholm Chapter samt Ichiyoskolan. Samtliga aktiva Ikebanaskolor i Stockholm är representerade i utställningen; Ohara-, Ichiyo- och Sogetsuskolan. Läs mer om skolorna här.

Bonsai / Ikebana