Östasiatisk konst och hantverk

Östasiatisk konst och hantverk

Åk 7-9, gymnasiet, vuxenstuderande

Bild, Slöjd, Konst, Hantverk, Idéhistoria, Historia inriktning kultur

Östasiatiska museet är en skattkammare fylld av fantastiska konst- och hantverksföremål från länder som Kina, Japan, Korea och Indien!

I Kinas fall tar allt sin början med den mytomspunna gravkeramiken från Gula flodens dalgång för tusentals år sedan. Under programmet betraktar vi offerkärl av brons från de tidiga kejsardynastierna och studerar gravfigurer och tidiga avbildningar av människor. En uppsjö av Ming- och ostindiskt porslin glänser i utställningarnas montrar. Museet är en inspirerande plats för att studera keramik och porslin, jämföra västerländska och asiatiska traditioner och se kopplingar till institutioner som Gustavsberg och Rörstrand. I samlingarna finns även flerhundraåriga målningar som visar upp en naturdyrkan och ett annat persektiv att gestalta och betrakta människan än det samtida västerländska idealet där människan ofta stått i centrum.

Museets Japanutställning visar dyrbar keramik och porslin men också utsökta lackföremål och fantastiska netsukefigurer - sniderier av olika material som ofta fungerade som lyckosymboler och vars motiv hämtades från japansk folktro. Här finns exempel på vardagshantverk, vapen, massproducerade träsnittsbilder och textilier. Om önskemål kan även ytterligare tyger och klädesplagg från Japan, Kina och Korea tas fram från museets samlingar.

På museet finns även religiösa skulpturer som berättar om trosinriktar som hinduism, buddhism, taoism och jainism. Tusenåriga bild- och hanverkstraditioner går igen i skulpturerna av sten eller brons.

Arbetsmaterial (PDF-dokument, 64 kB)

Kontakt och bokning

E-post:

Info/bokning: 010-456 12 32

Pris
Visning 60 min: 800 kr
Visning och workshop i ateljén 2 x 60 min: pris utifrån överrenskommelse.

Endast workshop i ateljé 60 min: pris utifrån överrenskommelse. Visning helg/kväll: 3 000 kr. Visning och workshop i ateljé helg/kväll: pris utifrån överrenskommelse