Etruskerna i 3D

11 februari – 2 september 2012
Följ med på en virtuell upptäcktsfärd i de gåtfulla etruskernas värld. Med 3D-teknik får du utforska antika gravstäder och uppleva gravarnas färgstarka väggmålningar som återspeglar etruskernas livfulla fester, danser, kult och religion. I utställningen visas också utvalda föremål ur Världskulturmuseernas samlingar.

Etruskerna bodde i mellersta Italien, framför allt i dagens Toscana och Lazio. Kulturen nådde sin höjdpunkt under 600-400-talen f. Kr och var starkt påverkad av grekerna. I mötet med romarnas expansion försvagades etruskerna, men deras inflytande på romersk religion, politik och konst levde kvar. Etruskerna kallas ibland det gåtfulla folket, bland annat för att språket inte är besläktat med vare sig grekiska eller latin.

Fotografering med laserskanner har för första gången gjort det möjligt för museets besökare att göra en virtuell rundvandring i de etruskiska nekropolerna i Cerveteri och Tarquinia. Dessa gravområden är enastående sevärdheter i Italien och av UNESCO utnämnda till världsarv. Men man får inte längre stiga in i de bemålade gravkamrarna, eftersom det riskerar att skada det ovärderliga måleriet. För att ändå kunna visa världen vilka fantastiska målningar som finns i de etruskiska gravarna har de fotograferats med denna avancerade teknik. Genom de färgstarka, vackra och välbevarade väggmålningarna som återger livfulla banketter med dans och dryckeslag upplever man etruskernas kult och religion.

På Medelhavsmuseet finns betydande samlingar av etruskiska föremål, av vilka ett urval visas i utställningen. En del av föremålen kommer från svenska utgrävningar på 1960- och 1970-talen, då kung Gustav VI Adolf aktivt deltog som arkeolog. Andra har genom gamle kungens försorg skänkts till museet.

Utställningen har tidigare visats i Bryssel och Trento under namnet "Etruskerna i Europa". Den är producerad av stiftelsen Associazone Historia i Viterbo och visas i samarbete med Italienska Kulturinstitutet. Under våren 2012 hålls en serie föredrag om etruskerna av både italienska och svenska forskare. Se programkalendariet för mer information.