Ur - hamnstad för långväga handel

2 oktober 2018, kl. 18:00 - 19:30

Visning av föremål ur den irakiska samlingen inleder föredraget om staden Ur och handeln mellan Mesopotamien, den Arabiska halvön, Egypten, Indusdalen och Afghanistan.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: 80kr Boka plats

Jakob Andersson, assyriolog vid Uppsala universitet om vad avbildningar och skriftliga källor berättar om farkosterna i träsklandets hamnar. Eva Myrdal, Världskulturmuseerna, inleder med att berätta om hotet mot kulturarvet i Irak.

Sker i samarbete med Svenska Unescorådet

På Medelhavsmuseet pågår under hösten en fotoutställning om en resa till det stora träsklandet i södra Irak i sent 1970-tal. Området klassades år 2016 med de närliggande platserna för de äldsta städerna, Ur, Uruk och Eridu, som ett kombinerat kultur- och naturvärldsarv av Unesco. Tillsammans med Svenska Unescorådet

presenterar Världskulturmuseerna en serie föreläsningar och samtal kring områdets rika kulturhistoria, hotet mot natur och kulturmiljön och den brännande frågan om den mellanstatliga fördelningen av vattnet i floderna Eufrat och Tigris.

Ingår i serien Hotat Kulturarv.

När fornsaker rovgrävs för att säljas illegalt förstörs gravar och bosättningar från äldre tid och då tappar vi möjligheten att lära känna det förflutna. När livsmiljöer, religiösa platser och kulturhistoriska byggnader raseras i krig drabbas levande människor och ofta som ett led i att driva bort och förtrycka hela grupper.

Höstens program om Irak är en fortsättning på Världskulturmuseernas arbete för att uppmärksamma hotat kulturarv i världen och på vad sätt frågorna berör oss som lever i Sverige.

I samarbete med Svenska Unescorådet

Ingår i serien Hotat Kulturarv. Alla tillfällen i denna serie:

Tisdag 2 oktober Ur - hamnstad för långväga handel

Tisdag 11 oktober Åter till Tigris

Tisdag 13 november Eufrat och Tigris: hur ska vattenresurserna delas?

Missa inte vår utställning En värld på vatten vid ditt besök hos oss.