Städerna i kanten av träsket

18 september 2018, kl. 18:00 - 19:30

Hör stadsbornas egna berättelser om hur det såg ut i träsklandet, i vattnet och vassen i södra Irak för 5000 år sedan.

Var: Medelhavsmuseet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: 80kr Boka plats

Lektor Jakob Andersson, assyriolog vid Uppsala universitet, ger oss glimtar av livet i världens första städer och områdets rika kulturhistoria. Mats Djurberg, Generalsekreterare på Svenska Unescorådet, inleder med att berätta om Unescos arbete med världsarvsfrågor.

Programmet sker i samarbete med Svenska Unescorådet www.unesco.se

På Medelhavsmuseet pågår under hösten en fotoutställning om en resa till det stora träsklandet i södra Irak i sent 1970-tal. Området klassades år 2016 med de närliggande platserna för de äldsta städerna, Ur, Uruk och Eridu, som ett kombinerat kultur- och naturvärldsarv av Unesco. Tillsammans med Svenska Unescorådet presenterar Världskulturmuseerna en serie föreläsningar och samtal kring områdets rika kulturhistoria, hotet mot natur och kulturmiljön och den brännande frågan om den mellanstatliga fördelningen av vattnet i floderna Eufrat och Tigris.

När fornsaker rovgrävs för att säljas illegalt förstörs gravar och bosättningar från äldre tid och då tappar vi möjligheten att lära känna det förflutna. När livsmiljöer, religiösa platser och kulturhistoriska byggnader raseras i krig drabbas levande människor och ofta som ett led i att driva bort och förtrycka hela grupper.

Höstens program om Irak är en fortsättning på Världskulturmuseernas arbete för att uppmärksamma hotat kulturarv i världen och på vad sätt frågorna berör oss som lever i Sverige.

Ingår i serien Hotat Kulturarv. Alla tillfällen i denna serie:

Tisdag 2 oktober Ur - hamnstad för långväga handel

Tisdag 11 oktober Åter till Tigris

Tisdag 13 november Eufrat och Tigris: hur ska vattenresurserna delas?

Torsdag 22 november Vattnet, makt och symbolik i Mellanöstern under islamsk tid

Missa inte vår utställning En värld på vatten vid ditt besök hos oss.