Egyptiska samlingen

COLLECTING FOR ETERNITY

Collecting for eternityMånga föremål i Medelhavsmuseets egyptiska samling kom till Sverige från sent 1920-tal och två årtionden framåt via en berömd handlare i Kairo, Major Gayer-Anderson. Forskaren Nicholas Warner har studerat brevväxlingen mellan Gayer-Andersson och Egyptiska museet i Gamla stan och har på så vis kunnat rekonstruera berättelsen om hur museet i Stockholm en gång växte fram.

Läs artikeln på webben
Ladda ner artikeln som pdf (PDF-dokument, 3,1 MB)

Footwear in ancient Egypt

Footwear in ancient EgyptForskaren André J. Veldmeijer har studerat Medelhavsmuseets samling av skor och sandaler från det forna Egypten. I denna e-book finns alla föremål beskrivna i detalj.

Läs katalogen på webben

Ladda ner hela katalogen som pdf (PDF-dokument, 6,3 MB)

Ancient Egyptian Coffins

I Medelhavsmuseets samling finns ett
20-tal fornegyptiska kistor.

Dessa kan du läsa om i denna katalog som
sammanställts av kistforskaren Aidan Dodson.

Läs katalogen på webben

Ladda ner hela katalogen som pdf (PDF-dokument, 3,7 MB)

BEYOND THE SHOWCASES OF THE MEDELHAVSMUSEET

Under hösten 2014 besöktes Medelhavsmuseet av en grupp arkologer från Freie Universität, Berlin. De studerade museets samling av föremål från utgrävningar i Merimde Beni Salama, en fyndplats i västra Nildeltat från den neolitiska tidsåldern. Här finns en kort rapport från deras besök (PDF-dokument, 1,9 MB).