Mexikanska bilder

Utställningen består av ett urval bilder tagna av Lars Svanström under en lång vistelse och resor i landet med början 1969. Den fokuserar på de många högtider som uppmärksammas i Mexiko, och framför allt hur de firas i mindre städer och byar.

Utställningen visades hösten 2011– till våren 2012

Här finns de stora religiösa högtiderna; några med ett direkt ursprung i erövringen som påsken, ibland med uttryck påverkade av lokala indianska traditioner; andra med ett mexikanskt eller synkretistiskt ursprung som Guadalupedagen då Jungfrun Guadalupe hedras och högtiden De Dödas Dag, en sammansmältning av Alla Helgons Dag och förspanska högtider och som av många anses vara Mexikos viktigaste högtid.

Bilderna är inte uppdelade per högtid eller i kronologisk ordning; de är avsedda att forma en mosaik av form, färg och människor som vi hoppas sammantaget ger åskådaren en bild av några facetter från detta kulturland och dess folk.

De är tagna mellan 1969 och 2011, med tyngdpunkt på perioderna 1969 —1978 och 2003 – 2011. De kommer från resor i delstaterna Chiapas, Guanajuato, Hidalgo, Mexico, Michoacan, Puebla, Querétaro, San Luis Potosí, Veracruz, Oaxaca samt Mexico City