Cook 250

Till 250 års-minnet av den världsberömda Cookexpeditionens ankomst till södra Stilla havs-området 1769 visas världsunika föremål som nyligen upptäckts i museets magasin.

2019 var det 250 år sedan kapten James Cooks första expedition till Stilla havet. Cook var inte den första européen som utforskade Stilla havet, och inte heller kan man säga att han upptäckte de öar han besökte.

För vissa är detta ett jubileum att fira. För andra, särskilt vissa av ursprungsbefolkningarna, är det en påminnelse om ett bestående arv av våld och kolonisering, förlust av religion och tradition, fördrivning och nya sjukdomar som följde i kölvattnet av Cooks tre resor till Stilla havet. För dem är det ett märkesår att sörja över.

Flera svenskar deltog i Cooks expeditioner. Daniel Solander och Anders Sparrman, båda elever till Carl Linné, deltog i första respektive och andra resan. Som ett resultat av deras deltagande, och tack vare svenska kontakter med Joseph Banks, finns historisk och kulturellt samlingar från dessa expeditioner på Etnografiska museet idag.

Från januari till april 2020 presenteras världsunika paddlar, smycken och vapen, tillsammans med bilder och berättelser om mötena med ursprungsgrupperna och deras traditioner.