Kulturföremål från samiska kulturer

Översikt

Förskola, grundskola, gymnasium, vuxenstuderande

Geografi, Samhällskunskap, Historia, Slöjd, Religion

I Australien, Amazonas och Arktis har människor i tusentals år anpassat sig till hetta, torka, regn och köld. I utställningen "Ursprungsfolk i tre klimat" berättar vackra naturscenografier och föremål som bumeranger och yxor, blåsrör och myrhandskar, harpuner och kajaker, om ett liv i samklang med miljön och klimatet och om en ständig uppfinningsrikedom.

I våra nivåanpassade skolprogram och workshops får eleverna lära sig hur aboriginer, inuiter, samer och urfolk i Amazonas, såväl försörjt sig som överlevt i öknen, på tundran och i regnskogen? Vad jagar man? Hur bor man? Hur klär man sig? Vad berättar ursprungsfolkens myter och legender om hur man bör leva i balans med naturen?

Skolprogrammet belyser även frågor om klimatförändringar och hållbar utveckling och konsumtion. Vi diskuterar identitet och minoriteters kamp för landrättigheter och kulturell överlevnad. Kan ursprungsfolken inspirera oss i tider av klimatångest och postapokalyptiska skräckfantasier?


Fördjupning och handledning

Arbetsmaterial (PDF-dokument, 1,7 MB)

Läroplan

Skolprogrammet kan genomföras på olika sätt. Antingen som en visning på 60 minuter, som en visning samt en workshop i hantverk, eller som den kombinerade visningen/workshopen: "Föremålen berättar".


Kontakt och bokning

E-post:

Info/bokning: 010-456 12 96

Pris

Visning 60 min: 800 kr

Visning och workshop 1. 90 min: 1000 kr

Visning och workshop 2. 120 min: 1200 kr

Enbart workshop 2. 60 min: 800 kr