Visuell eller esoterisk - den japanska teceremonin för hundra år sedan

7 april 2019, kl. 13:00 - 15:00

Föredrag med Thomas Ekholm

Var: Etnografiska museet, Stockholm
Plats på museet: Stolpesalen Pris: Gratis inträde för Japanska Thesällskapets medlemmar. För övriga gäster, gratis tom. 18 år annars 80kr.

Söndag 7 april kl. 13.00-15.00

Under föredraget presenterar Thomas Ekholm hur man uppfattat chanoyu, den japanska teceremonin under sent 1800-tal till andra världskrigets början. Genom ett nytt sätt att kategorisera uppfattningen av chanoyu i väst blir trender tydliga. De kan både förklara och ifrågasätta vår syn och förståelse idag, samt även visa på Sveriges unika och tidiga utveckling av presentationen av något som sågs så centralt för Japan, att om det försvann skulle Japan upphöra att vara Japan.

Thomas Ekholm har nyligen disputerat med avhandlingen, Då har Japan upphört att vara Japan - Det japanska tehuset vid Etnografiska museet, samt bilden av chanoyu i Sverige och väst, 1878-1939-, vid Göteborgs universitet. Han är delförfattare med Ingemar Ottosson till boken Japans historia som kom ut första gången 2007 och var då det första svenska verket över Japans historia på cirka 80 år. De senaste 12 åren har de två även undervisat i japansk historia vid Lunds universitet, men också hållit en del kurser ibland annat i japansk historia, kultur och samhälle vid Göteborgs universitet.

Efter föredraget serverar Japanska Thesällskapet grönt te och kakor. Kostnad 30 kr (kontant eller Swish).