Skulpturhallen

Obs! Skulpturhallen är för närvarande stängd på grund av uppförande av en kommande utställning om papper och dess kulturhistoria (februari 2018). Ett tiotal skulpturer som berör hinduiska och buddhistiska trosinriktningar är flyttade till "skriftsalen" i anslutning till museets bibliotek. Här finns exempelvis skulpturer som föreställer den historiska buddhan samt indiska gudar som Shiva, Ganesha och Parvati.

Skulpturhallen är en plats för alla som är intresserade av Asiens gudar och religioner. De tre stora tibetanska buddhistiska skulpturerna från Mongoliet visas tillsammans för första gången på nästan hundra år.

Möt Asiens gudar i Skulpturhallen

Skulpturhallen består av 65 religiösa skulpturer från det område som idag är Afghanistan, Pakistan, Indien, Kina, Mongoliet och Burma (Myanmar). Skulpturerna representerar buddhism, hinduism, taoism och jainism. Även om dessa religioner idag praktiseras över hela världen har de sitt ursprung i Asien.

Många av skulpturerna har inte visats offentligt på flera decennier. Föremålen tillverkades på skilda platser och vid skilda tidpunkter från 200-talet till 1600-talet, vilket innebär att de kom till under en tidsrymd som omfattar mer än 1400 år.

Buddhismen har idag cirka 500 miljoner utövare, främst i Asien. Jainismen har cirka 4 miljoner utövare, huvudsakligen i Indien. Hinduismen har cirka 890 miljoner anhängare, varav 94 % bor i Indien. Daoismen utövas av kinesiska samhällen världen runt, men har också påverkat filosofiska strömningar i många av Kinas grannländer.