WITH CONCERN - SEBASTIÃO SALGADO

Pressmeddelande, 16 september 2014 Världskulturmuseet
Fredag 26 september öppnar Världskulturmuseet utställningen With Concern, med bilder av den världsberömde fotografen Sebastião Salgado. I flera decennier har han rest över världen och levt tillsammans med de människor han fotograferat. Salgados socialdokumentära fotografi, concerned photography, lyfter fram dagens globala förhållanden.
I utställningen visas 25 fotografier ur Hasselbladstiftelsens samling från tre av Salgados tidigare projekt som handlar om migration, arbete, ursprung och överlevnad. I Other Americas (1977-1984) skildras det långsamma livet på Latinamerikas landsbygd. Vi möter stillsamma bilder av barndom, giftermål, död och begravning. I Sahel (1984-1985) dokumenteras hur denna region drabbades av torka, svält och krig. Salgado arbetade här tillsammans med Läkare utan gränser. Projektet Workers (1986-1992) sätter fokus på hårda arbetsvillkor världen över. Vi träffar gruvarbetare i Brasilien, teplockare i Rwanda, dammbyggare i Indien och stålarbetare i Ukraina.

-Salgados fantastiska fotografier är djupt poetiska samtidigt som de lyckas göra frågor om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling väldigt tydliga, säger museichef Karl Magnusson. Vi hoppas att bilderna ger våra besökare en impuls att reflektera – och på samma gång hitta kraft att agera för vår gemensamma framtid.

Bilderna uppmärksammar oss på människors utsatthet – men vill också visa människors värdighet även under mycket svåra förhållanden. Till utställningen hör även en filmad intervju med Sebastião Salgado, gjord i juni 2014 speciellt för Världskulturmuseet och With Concern.

-Ibland får jag höra att jag fotograferar misär. Det gjorde jag aldrig, säger Salgado i intervjun. Jag porträtterade vanliga människor som saknade materiella resurser och mat. Jag porträtterade inte människor på flykt. Jag fotograferade min berättelse. Jag kom själv 1969 till Frankrike som flykting. Jag är fortfarande migrant.

Utställningen invigs fredag 26 september av Francisco van der Hoff Boersma, en av pionjärerna inom Fairtrade-rörelsen.

Sebastião Salgado, född 1944 i Brasilien, blev Hasselbladpristagare 1989. Utställningen With Concern är skapad i nära samarbete med Hasselbladstiftelsen.

För mer information:

Anja Sjögren, kommunikatör Världskulturmuseet

tel: 010-456 1161

Dragana Vujanovic, curator Hasselbladstiftelsen
INGEN_SPAM_dragana.vujanovic@hasselbladfoundation.org
tel:031-778 21 58

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234