Världskulturmuseet öppnar nästa del av Korsvägar

Pressmeddelande, 7 april 2017 Världskulturmuseet

Pressmeddelande 7 april 2017

Världskulturmuseet öppnar nästa del av KORSVÄGAR

Lördag 8 april öppnar Världskulturmuseet nästa del i sin stora utställningssatsning Korsvägar. Det handlar om globala samlingar, unika platser och mänsklighetens gemensamma frågor.

Världskulturmuseerna förvaltar en unik samling föremål från flera tusen år tillbaka fram till idag. De har korsat nationsgränser, öknar, hav och urskogar för att förenas i museernas arkiv och utställningar. Föremålen i Korsvägar spänner över långa tider och stora rymder. Från en 5000-årig egyptisk vattenkruka till samtida utrustning för vallfärdsresor till Mecka, från en andinsk khipu till en sidenkaftan från Samarkand och batik från sultanpalatset i Yogyakarta, från ett wampumbälte från USA till snidade krokodiler från Papua Nya Guinea. Korsvägar ger besökaren nya kunskaper och ökad förståelse för att historien och vår samtid är ett myller av mänskliga erfarenheter som inte alltid förstås bäst genom att sorteras geografiskt och nationellt.

- Kultur skapas av oss människor och förändras när vi möts, säger Klas Grinell, intendent på Världskulturmuseerna. Korsvägar berättar om historisk förändring och globala kontakter över gränser. Lokala traditioners betydelse i samtiden blir tydliga, till exempel vad gäller dagens politiska ordning i olika delar av världen.

Hela utställningens form och design arbetar med korsvägar som tema och ger en upplevelse av vinklar, ljus, material och olika mötesplatser. Innovativ ljussättning och ovanliga lösningar ger besökaren frihet att upptäcka utställningen på sitt alldeles egna sätt som förhoppningsvis ger både nya kunskaper, väcker nya frågor och en vilja att lära mer.

- Korsvägar är knutpunkter och kontaktzoner – platser där vi kompromissar, bildar koalitioner eller hamnar i konflikt, säger Lina Malm, utställningsproducent. Vår ambition är att ta med besökaren på en resa i både tid, rum och tanke. Du kommer både att känna igen dig, förundras och kanske ifrågasätta.

För mer information

Malin Hultman, kommunikatör Världskulturmuseerna
010-456 11 32,

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177