Världskulturmuseerna i Stockholm lanserar vårprogram

Pressmeddelande, 19 januari 2018 MedelhavsmuseetÖstasiatiska museetEtnografiska museet

Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet presenterar vårprogrammet med guidade visningar, kurser och workshops, filmvisningar och musikevenemang. Hela programmet finns tillgängligt på http://www.varldskulturmuseerna.se/program.

Vårprogrammet för Östasiatiska museet, Etnografiska museet och Medelhavsmuseet innehåller både återkommande favoriter och nyheter.

Bland nyheterna finns en workshop om hur man arbetar med design i papper som presenteras av modedesignern Bea Szenfeldt, bland annat kreatör av kulturminister Alice Bah-Kunkes unika klänning på nobelfesten i december och som medverkar i Östasiatiska museets kommande utställning Paper stories. Bakom rubrikerna är en ny samtalsserie om vad som döljer sig bakom nyhetsrapporteringen och Ny teknik i kulturvärlden med gästföreläsningar och föredrag om ny teknik i skapandeprocessen och för en ny publik, samt om augmented reality i museivärlden.

För den händige erbjuds kurser i mokuhanga, japansk träsnittsteknik, ikebana, traditionellt japanskt blomarrangemang, japansk paketinslagning, origami, japansk pappersvikningskonst med tusenårig tradition samt kinesiskt tuschmåleri och kalligrafi.

För mat- och dryckesintresserade väntar provning av ouzo, raki och arrak från i Grekland, Turkiet och Libanon, sake från Japan, te från Indien, Kina och Japan samt Umeshu, japanskt fruktvin.

För musik- och filmintresserade uppträder artisten Nino Ramsby och under våren anordnas även ett Haikubattle med DJ under Japanarty.

Kopplat till utställningen Berättelser från Syrien visas filmen The Crossing som tar oss med på flykten från kriget i Syrien, en av de mest farliga resor man kan göra i vår och under våren får vi även ta del av personliga berättelser om flykten till Sverige och lära om samtidskonst i Syrien.

I samband med dialogutställningen Afrika pågår, en plats för möten mellan publiken och museets samlingar från Afrika, presenteras workshops, föredrag och konstnärliga uttryck. Bland annat presenteras en workshop med möbeldesignern Yinka Ilori vars design formas utifrån berättelser, talesätt, färger och material hämtade från London och Nigeria.

En kväll om-serien fortsätter fast i ny tappning, med DJ Sarah al Miniawy som mixar musik från den alternativa musikscenen i Mellanöstern, baren är öppen för mat och dryck och det bjuds på visningar och happenings enligt kvällens tema.

Under våren uppmärksammas traditionsenligt Kinesiska nyåret på Östasiatiska museet och Losar, det Tibetanska nyåret på Etnografiska museet.

För mer information:

Mathias Bergendahl, kommunikations- och marknadschef, 010-456 12 22.

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177