Utmana din bild av Afrika - Världskulturmuseet visar Africa is a Great Country

Pressmeddelande, 15 januari 2014 Världskulturmuseet

Fotografen och filmaren Jens Assur skildrar det urbana Afrika och utmanar vår gängse bild genom högaktuella fotografiska verk i konstprojektet Africa is a Great Country. I morgon öppnar den omtalade utställningen på Världskulturmuseet.

Mångfaldigt prisbelönte Jens Assur har besökt tolv afrikanska storstäder med målet att utmana den dominerande nyhetsrapporteringen om Afrika och istället visa en helt ny bild av kontinenten. Ett Afrika som går framåt och utvecklas i rekordfart och ett Afrika med länder som toppar listan över världens snabbast växande.

- Vi matas ständigt med bilden av hur Afrika dör. Nu vill jag visa hur Afrika lever, säger Jens Assur. Med konsten som katalysator vill jag starta en diskussion om hur vi förhåller oss till Afrika, nu och i framtiden.

Genom 40 fotografier i storleken 2,5 x 3,5 meter porträtteras hyperurbanisering, en snabbt växande medelklass och de gigantiska metropolernas arkitektur, utbredning och väldiga infrastrukturer. Med storformatskamerans exceptionella bildomfång och precision tas besökaren med till gatukorsningen i Dar es-Salaam, de nybyggda villakvarteren i Kigali och nöjesfältet i Gaborone. Till bilderna får besökarna också höra några av Afrikas främsta författare, journalister, bloggare och opinionsbildare berätta.

- Hos oss möter besökarna världen och får perspektiv på de stora samtidsfrågorna, säger museichef Karl Magnusson. Därför känns det extra spännande att inleda det nya året med Jens Assurs utställning som verkligen utmanar vår bild av det samtida Afrika.

I samband med Africa is a Great Country inbjuder Världskulturmuseet till flera spännande programkvällar. Alla skolor erbjuds också att boka skolprogram under hela utställningsperioden på Världskulturmuseet. En speciell satsning på Biskopsgården startar redan direkt vid utställningens öppning. Tre skolor har valt att delta och Kulturhuset Sjumilahallen kommer att fungera som satellit för museet.

Africa is a Great Country visas på Världskulturmuseet 17 januari-31 augusti 2013. Utställningen har tidigare visats bland annat på Liljevalchs i Stockholm och i Dar es-Salaam, Tanzania. Africa is a Great Country ska senare visas i ytterligare två afrikanska huvudstäder.

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234