Tillsammans - Världskulturmuseet storsatsar på barnen

Pressmeddelande, 21 november 2015 Världskulturmuseet

Utställningen Tillsammans sätter barnens frågor i fokus. Hur känns det att sakna någon? När passar jag in i gruppen? Är det bara dumt att bråka eller behövs det ibland? I sju tematiska delar får barn med vuxen på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i föremålssamlingarna. Över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar.

– Med Tillsammans stärker Världskulturmuseet sin ställning som ett nydanande museum i frågor om identitet, tillhörighet och integration. Vår målgrupp denna gång är barn - men perspektiv och insikter är generella, säger Karl Magnusson, museichef Världskulturmuseet.

Tillsammans är ett landskap med berg, mörka grottor och regnbågar att upptäcka gemensamt. Här finns talande föremål och vibrationer i marken. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan. Dessutom är texterna anpassade för dyslektiker.

Tillsammans vänder sig främst till barn 0-12 år och deras medföljande vuxna. För de allra minsta finns förstorade kopior av föremål att leka med och känna på. För mellanåldern kan insikter om ansiktsuttryck tränas i charader och brädspel. För de äldsta finns olika strategier kring konfliktlösning. Vissa delar har ingen åldersgräns alls – som rummet med danser från världens alla hörn.

– Det är jobbigt att leva ihop – men oftast värt besväret, säger Lena Stammarnäs, utställningsproducent.
I den här utställningen vill vi ge besökare i alla åldrar verktyg att mötas och utvecklas som människor. Vi tror att likheterna mellan oss människor är större än skillnaderna.

Tillsammans öppnade 21 november 2015. Utställningen ska stå på museet under flera år men hållas levande genom förändringar av de olika tematiska delarna. Till utställningen hör också ett pedagogiskt material för förskola och lågstadium.Bifogade filer

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722-364177