The Other Camera - 13 sydafrikanska fotografer 1950-2013

Pressmeddelande, 14 oktober 2014 Etnografiska museet

The Other Camera visar Sydafrika inifrån av fotografer som själva är en del av miljön de skildrar. Bilderna visar det dagliga livets Sydafrika med arbete, fritid, familj och vänner. Utställningen undersöker hur sydafrikanskt fotografi har utvecklats i ett samhälle som gått från förtryck under apartheid till en demokrati.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING
Fredag 24 oktober kl 09.30 på Etnografiska museet
Se utställningen och möt curator Paul Weinberg.
OSA till: Andreas Lundell: 070-316 72 34,

"Fighting back by looking good"

Bilden av Afrika är vanligtvis formad av västerländska fotografer. De flyger in, gör sitt jobb och flyger ut igen. Uppdragsgivarna är ofta nyhetsvärlden och resultaten ska vara säljbara. Två huvudinriktningar dominerar: en romantiserad och exotisk bild av människor och natur, och en negativ där kontinenten skildras som en katastrofzon med svält, krig och sjukdomar. De flesta av bilderna i utställningen togs då apartheidsystemet var som hårdast. Svarta sydafrikaner berövades sina mänskliga rättigheter och sin självkänsla. Genom att visa människors värdighet vägrade fotografer, och avporträtterade, att kapitulera inför förtryck - "fighting back by looking good."

Sydafrikanskt gatufotografi

Vid bröllop och andra sociala sammankomster i Sydafrika har kameran länge haft en given plats. De självlärda fotograferna utvecklade en egen genre: gatufotografi, som blandar dokumentära bilder och porträtt. Länge uppmärksammades inte gatufotografi i Sydafrika; ofta slängdes bilder och negativ när fotograferna dog. Idag tar mobilkameran över deras roll. De samlingar som ligger till grund för The Other Camera letades upp och digitaliserades på 2000-talet av University of Cape Town. Här visas en försvinnande genre, men också en bild av det föränderliga Sydafrika från apartheid till dagens globaliserade värld.

Utställningen visas på Etnografiska museet 25 oktober 2014 - 26 april 2015.

För mer information och pressbilder: www.varldskulturmuseerna.se/pressrum

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234