Tehuset vid Etnografiska – japansk hantverkskonst på hög nivå

Pressmeddelande, 20 april 2015 Etnografiska museet

I år är det 25 år sedan Etnografiska museets tehus invigdes. Det firar vi genom att öppna säsongen 2015 med ett varsamt nyrenoverat hus lördag 16 maj. Idag ansluter hitresta japanska hantverkare för att under några veckor dela med sig av sina expertkunskaper. Just nu har våra besökare möjlighet att följa specialisternas arbete på plats.

Tehuset Zui-Ki-Tei - Det löftesrika ljusets boning – byggdes år 1990 i den vackra parken ned mot Djurgårdsbrunnskanalen vid Etnografiska museet på norra Djurgården. Denna lilla byggnad är det allra närmaste en autentiskt japansk kulturmiljö man kan uppleva i Sverige. Det är byggt i enkla naturmaterial efter ritningar av professor Masao Nakamura, som är en välrenommerad arkitekt i Japan. Nakamura ligger bakom arkitekturen till flera av de tehus i Europa som – liksom vid Etnografiska museet – har tillkommit genom stora donationer. Tidigare låg här Europas allra första japanska tehus. Det uppfördes redan 1935, men förstördes vid en brand 1969.

Zui-Ki-Tei är byggt i tre delar. Där finns det mindre terummet, koma, det större terummet, hiroma,samt det mellanliggande beredningsrummet, mizuya. Till huset finns fyra olika typer av entréer.

Byggnaden består av enkla - men för oss inte helt vanliga byggnadsmaterial - som bambu, papper, cederträ och bark. Putsbruket är blandat på specialsand hämtad från Japan. På plats i museiparken finns nu tre specialister från Kyoto för att renovera inner- och ytterväggar, lägga på ny puts och ersätta skadat rispapper i dörrarna inomhus. Dessa hantverkare har specialkunskaper när det gäller att renovera gamla tempel, palats och tehus.

- Japanintresset i Sverige är enormt stort idag – inte minst bland de unga, säger museichef Lotten Gustafsson Reinius. Därför känns det extra roligt att snart kunna visa upp vårt fina tehus i nyrenoverat skick. Detta är lite av en dold pärla, ett alldeles fantastiskt stycke Japan här i Sverige.

Teceremonierna vid Etnografiska museet pågår från maj till oktober och brukar snabbt bli fullbokade. I samarbete med Japanska Thesällskapet visas den japanska teceremonikonsten. När man stiger in i ett tehus, lämnar man den vardagliga världen. I de avskalade rummen ges plats och tid för avskildhet och fokuserad tid. Museets besökare välkomnas till korta visningar av arbetet, som ska pågå under tre veckor. Tider och datum finns på http://www.varldskulturmuseerna.se/etnografiskamuseet/program/kalendarium/foredrag/tehuset-japansk-hantverkskonst/

Lördag 16 maj återinvigs tehuset. Samtidigt inleder Etnografiska museet årets stora satsning Japan äger rum.

För mer information:

Tina Sjögren, pressansvarig Världskulturmuseerna
, 0703-16 73 97

Lotten Gustafsson-Reinius, museichef Etnografiska museet, Världskulturmuseerna
, 010-456 1202

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234