Syriska röster i ny utställning på Världskulturmuseet i Göteborg

Pressmeddelande, 13 september 2017 Världskulturmuseet

Syriska röster i ny utställning på Världskulturmuseet

Världskulturmuseet lyfter i sin nya utställning fram olika röster om att fly sitt hemland och ta sig till Sverige. Utställningen visar filmer från SVT:s projekt #Syrien200 tillsammans med samtida konst från Syrien.

Utställningen Aswat – syriska röster innehåller personliga berättelser om flykt, förlust och hopp. Syrien är idag det land som har flest personer på flykt. Det nu mer än sex år långa inbördeskriget är den dödligaste pågående konflikten i världen. Över sju miljoner syrier har lämnat sina hem och 2017 blev syrier den största gruppen invandrare i Sverige.

-"Aswat" betyder "röster" på arabiska. I utställningen möter du människor med helt olika liv - men som delar samma öde. De har flytt från krigets Syrien och tagit sig till Sverige, säger Bianca Leidi, utställningsproducent på Världskulturmuseerna. Jag tror att berättelserna och konsten kommer att drabba och beröra besökaren.

Utställningen Aswat – syriska röster bygger delvis på SVT:s projekt #Syrien200. Där ingår 200 berättelser om själva flykten, orsakerna till den och helt kort hur personerna har det här i Sverige. Tanken med projektet var att ge dem som kommit hit ett ansikte och en röst - en egen berättelse. Världskulturmuseet har tillsammans med en grupp unga syrier valt ut tolv av dessa att visa i storformat i Aswat – syriska röster. Alla 200 berättelser kommer dock att vara tillgängliga via mediastationer.

I en annan del av utställningen visas samtidskonst av fem syriska konstnärer som alla arbetar med teman som förlust, platslöshet, isolering och minne. Här har museet samarbetat med Abir Boukhari, konstnärlig ledare och curator för AllArtNow, Syriens första fristående center för samtidskonst.

Utställningen öppnar 23 september och visas fram till hösten 2018.

Besökare kan ta del av innehåller på svenska, engelska och arabiska både digitalt och på plats.

Aswat – syriska röster visas med tillstånd av SVT.

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0722-364177