Staden vid Sidenvägen – ny utställning i Bergrummet

Pressmeddelande, 23 april 2015 BergrummetVärldskulturmuseerna

Hösten 2015 slår Världskulturmuseerna åter upp portarna till Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. I denna underjordiska miljö kan besökaren resa till miljonstaden Luoyang, en handelsplats vid Sidenvägen som under Tangdynastin var en av världens största och mest mångkulturella städer.

Samtidigt som den lilla staden Birka grundades i vikingarnas Sverige och nordborna drog ut på handels- och plundringståg, upplevde Kina en tid av ekonomisk stabilitet och kulturell utveckling. Tangdynastin (år 618-907) var en period i Kinas historia då poesi, vetenskap och handel blomstrade. Epoken kännetecknades också av hovintriger, uppror och krig och det var under denna tid Kinas enda kvinnliga kejsare, Wu Zetian, kom till makten.

I höstens utställning i Bergrummet – Staden vid Sidenvägen – blir det möjligt att resa tillbaka till Tangdynastins kulturella huvudstad Luoyang. Via Sidenvägen träder besökaren in genom stadsporten för att utforska staden och möta människorna som levde och arbetade där. I utställningen finns spektakulära föremål som direkt härstammar från omtalade historiska personer, som Wu Zetian och den berömda poeten Bai Juyi. Långt före Marco Polos färder kom resenärer från när och fjärran till Kina – ett land där utländska impulser och idéer välkomnades, där kvinnor hade större möjlighet att röra sig fritt, utbilda sig och till och med ta makten.

En dramatiserad berättelse gör också Staden vid Sidenvägen till ett spännande äventyr för barn. En tjuv har stulit den kvinnliga kejsaren Wus gyllene skål och för att lösa mysteriet måste besökaren bege sig ut på en spännande tur genom staden och Bergrummets tunnlar.

Utställningen öppnar 12 september 2015 och visas till och med 28 februari 2016.

Staden vid Sidenvägen produceras i samarbete med Henan Provincial Administration of Cultural Heritage i Kina. Genom ett samarbetsavtal med Henanprovinsen får Världskulturmuseerna under fem år en unik möjlighet att visa nya arkeologiska fynd och spektakulära föremål från Tangdynastin.

För mer information kontakta:

Michel Lee museichef Östasiatiska museet, Världskulturmuseerna
, tel 073-593 04 56

Tina Sjögren pressansvarig, Världskulturmuseerna
, tel 0703-16 73 97

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234