Spektakulära fjädrar till Världskulturmuseet

Pressmeddelande, 7 december 2017 Etnografiska museetVärldskulturmuseet

Med start 10 februari 2018 fyller fjädrar en stor del av Världskulturmuseet i Göteborg. I utställningen Feathers tas vi med över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron.

Fjädrar fascinerar – ömtåliga, ofta färgstarka och vackra att beskåda. Fåglar och deras fjädrar har i alla tider inspirerat människor runt om i världen. Den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, vare sig det är i Papua Nya Guinea eller i Paris.

- Utställningen vill ge våra besökare en riktigt sinnlig upplevelse som lyfter fram både magin och möjligheterna i fjädermaterial, säger Världskulturmuseernas överintendent Ann Follin.

Feathers – En värld av fjädrar är ursprungligen producerad av Nationaal Museum van Wereldculturen i Nederländerna i samarbete med utställningsdesignföretaget Kossmann Dejong.

Men helt och hållet lånta fjädrar är det inte. Världskulturmuseet passar på att visa unika föremål ur den egna samlingen och har också lånat in en mängd fåglar från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Modeikoner som Jean Paul Gaultier och Lars Wallin medverkar med haute couture i fjäder. Exklusiv design från huset Balmain samsas med spännande studentarbeten från Textilhögskolan i Borås samt Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Dessutom visas förföriska fjädrar i verk av Tim Mårtenson, som är Nordens ende plymmakare.

Feathers- En värld av fjädrar finns på Världskulturmuseet i Göteborg 10 februari – 19 augusti 2018.
Utställningen flyttar sedan till Stockholm och Etnografiska museet, där den visas
6 oktober 2018-3 mars 2019.

För mer information:

Lina Malm, utställningsproducent Världskulturmuseerna