Secret Love är tillbaka – gästar Paper Stories

Pressmeddelande, 27 juni 2018 Östasiatiska museet

Snart öppnar en ny del i den uppmärksammade utställningen Paper Stories på Östasiatiska museet. Fem kinesiska samtidskonstnärer visar i konstgalleriet verk där de utforskar ämnen som identitet, sexualitet och normer.

Efter den svenska konstnären Bea Szenfelds modekläder av papper som presenterats under våren, blir det nu tuschmåleri, kalligrafi, pappersklipp, performance och även fotografi. Bakom dessa verk stårJiang Qigu, Xiyadie, Li Xiaofeng, Li Xinmo och Han Chao. De var alla representerade i den populära utställningen Secret Love, som producerades av Världskulturmuseerna 2012, sedan dess har vandrat runt i världen och setts av över en halv miljon besökare. Det gör Secret Love till världens största samtida konstutställningen om tabubelagd kärlek.

Samtidigt som Secret Love-delen flyttar in, passar vi på att byta ut de allra sköraste och mest känsliga pappersföremålen ut i Paper Stories, för att låta dessa åter vila i de mörka magasinen. Ungefär en fjärdedel av de historiska sevärdheterna ersätts av andra föremål; världens äldsta papper byts mot andra lika gamla och de japanska träsnitten ersätts andra vackra motiv.

Secret Love omfattar i sin helhet omkring 250 verk av 30 kinesiska konstnärer. En femtedel av dessa konstverk tillhör idag statens samling, med hjälp av Nora och Axel Lundgrens fond.

- Vi är mycket stolta över att kunna presentera dessa förvärv i Paper Stories, säger Si Han, intendent vid Världskulturmuseerna.

Paper Stories byter om i slutet av juni. Men Östasiatiska museet väntar till 28 juli med att fira öppningen av Secret Love-delen, i samband med att festivalen EuroPride startar. Då har vi bjudit in Li Xinmo, en av de medverkande konstnärerna.

Hon gör live-kalligrafi i storformat - en sutra som ingår i utställningen. Under de första dagrana av Euro Pride-veckan finns Li Xinmo på plats för att färdigställa sutran mitt i utställningen. Då kommer man även att kunna skriva egna kärleksbrev i ateljén samt ta del av visningar och programpunkter med koppling till Secret Love.

För mer info:

Si Han, intendent
INGEN_SPAM_si.han@varldskulturmuseerna.se
010-456 1246

Katarina Ståhl, kommunikatör
INGEN_SPAM_katarina.stahl@varldskulturmuseerna.se
010-456 1278

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177
 • Malin Hultman
  Kommunikatör
  0725864947