​Programsläpp för Afrosvensk historievecka

Pressmeddelande, 3 oktober 2019 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna

Etnografiska museet bjuder på ett fullspäckat program för att uppmärksamma Afrosvensk historievecka som startar 8 oktober och avslutas 13 oktober. Under veckan hålls det unika föredrag, guidade specialvisningar och familjeprogram på Etnografiska. Men vi smygstartar redan 4 oktober med att visa Christian Nyampetas film Det var vackert ibland.

Några av höjdpunkterna under veckan är den franska forskaren Françoise Vergès besök på museet för en föreläsning om det europeiska slaveriets upphörande. Skådespelaren Josette Bushell-Mingo regisserar teaterföreställningen Black memory som spelas av National Black Theatre Sweden på museet. Det blir flera intressanta panelsamtal om svart kvinnohistoria, gestaltningar i svensk film och hur historiskt fotografi kan visas i en samtida kontext. Medverkande gäster under veckan är bland andra journalisten Rafaela Stålbalk Klose, forskaren Ylva Habel, skådespelaren Nanna Blondell med flera.

Afrosvensk historievecka presenteras i samarbete med Afrosvenskarnas riksorganisation och kulturföreningen TRYCK med stöd av Institut Français de Suède och Stockholms Kvinnohistoriska. I centrum för veckan är frihetsdagen 9 oktober som högtidlighåller avskaffandet av slaveriet på svenska Saint Barthélemy år 1847 och är en dag för att minnas slaveriet och slavhandelns offer.

Fullständigt program finns här.

Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Sandra Rathsman
  Kommunikatör
  0720207025
 • Johanna Flemström
  Kommunikatör
  010-4561161
  0727-067110
 • Katarina Ståhl
  Kommunikatör och projektledare
  070-092 44 23
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722364177