Pressvisning Korsvägar

Pressmeddelande, 27 mars 2017 Världskulturmuseet

Världskulturmuseet öppnar nästa del av KORSVÄGAR

Om globala samlingar, unika platser och gemensamma frågor.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING

Tid: Fredag 7 april klockan 10.00

Plats: Världskulturmuseet, Södra vägen 54, Göteborg

Anmälan: Senast 4 april till INGEN_SPAM_malin.hultman@varldskulturmuseerna.se

Medverkande: Lina Malm, utställningsproducent vid Världskulturmuseerna samt Klas Grinell, intendent för globala samtidsfrågor.

Världskulturmuseerna förvaltar en unik samling föremål från flera tusen år tillbaka fram till idag. Föremålen har korsat nationsgränser, öknar, hav och urskogar för att förenas i museernas arkiv och utställningar. Centralt i Korsvägar är fokus på de 500 utvalda föremålens korsande berättelser - historiska processer tillsammans med personliga, poetiska och politiska skildringar.

De utställda föremålen spänner över långa tider och stora rymder. Från en 5000-årig egyptisk vattenkruka till samtida utrustning för vallfärdsresor till Mecka, från en andinsk khipu till en sidenkaftan från Samarkand och batik från sultanpalatset i Yogyakarta, från ett wampumbälte från USA till snidade krokodiler från Papua Nya Guinea.

Besökaren får i utställningen bland annat göra nedslag i Mecka, utforska demokratifrågor och följa med på en resa längs med Sidenvägarna. Förhoppningen är att Korsvägar ger besökaren nya kunskaper och ökad förståelse för att historien och vår samtid är ett myller av mänskliga erfarenheter som inte alltid förstås bäst genom att sorteras geografiskt och nationellt. Unikt är också samlingarnas berättelser om olika sätt att förhålla sig till världen.

- Kultur skapas av oss människor och förändras när vi möts, säger Klas Grinell, intendent på Världskulturmuseerna. Genom enskilda och unika föremål från Världskulturmuseernas samlingar berättar Korsvägar om historisk förändring och globala kontakter över gränser. Lokala traditioners betydelse i samtiden blir tydliga, till exempel vad gäller dagens politiska ordning i olika delar av världen.

Hela utställningens form och design arbetar med korsvägar som tema och erbjuder en spännande upplevelse med vinklar, ljus, material och olika mötesplatser. Innovativ ljussättning och ovanliga lösningar ger besökaren frihet att upptäcka utställningen på sitt alldeles egna sätt.

Korsvägar invigs lördag 8 april med Kristina Issa Band, visningar och skapande workshops.

Malin Hultman, kommunikatör Världskulturmuseerna

010-456 11 32, INGEN_SPAM_malin.hultman@varldskulturmuseerna.se