Pressvisning - Feathers på Etnografiska museet

Pressmeddelande, 19 september 2018 Etnografiska museet

Efter att ha gjort succé i Nederländerna och senast i Göteborg, kommer nu den internationella utställningen Feathers till Stockholm och Etnografiska museet.

Vi tas med över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING

Tid: Onsdag 3 oktober kl 10.30
Plats: Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34, Stockholm
Anmälan: Senast 1 okt till
Medverkande: överintendent Ann Follin, museipedagog Karin Wästfelt, intendent Martin Schultz m fl.
Delar av pressvisningen hålls på engelska.

Fjädrar fascinerar – ömtåliga, ofta färgstarka och vackra att beskåda. Fåglar och deras fjädrar har i alla tider inspirerat människor runt om i världen. Den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, vare sig det är i Papua Nya Guinea eller i Paris.

Feathers – en värld av fjädrar är ursprungligen producerad av Nationaal Museum van

Wereldculturen i Nederländerna. Etnografiska museet passar också på att lyfta fram unika föremål ur Världskulturmuseernas samling och har dessutom lånat in en mängd fåglar från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Besökaren får ta del av den hantverksskicklighet som genom långa tider har funnits runt om i världen. Bland annat visas en huvudbonad gjord av mundurukúfolket i Brasilien under tidigt 1800-tal. Här finns också flera fjädermantlar från Hawaii och Amazonas, daterade så tidigt som till 1100-talet.

Exklusiv design från Balmain, Jean Paul Gaultier och Lars Wallin samsas med plymmakaren Tim Mårtensons förföriska alster – allt i fjäder.

Pekingfödda Yiqing Yins "burklänning" är inspirerad av den kinesiska legenden om gudinnan Nüwa. Varje enskild fjäder är omsorgsfullt färgad, handtrimmad och placerad i det invecklade mönstret. Och ja, Selma Lagerlöfs enda bevarade hatt med plymer – hemligheten bakom hennes berömda silhuett – finns självklart med i utställningen, utlånad från Mårbacka.

Feathers – en värld av fjädrar öppnas lördag 6 oktober och visas i Stockholm till 3 mars 2019.

Pressbilder:

Kontakt: Tina Sjögren, pressansvarig