Pressvisning Feathers - en värld av fjädrar

Pressmeddelande, 22 januari 2018 Etnografiska museetVärldskulturmuseet

En värld av fjädrar kommer till Världskulturmuseet

Snart fyller fjädrar en stor del av Världskulturmuseet i Göteborg. I den spektakulära utställningen Feathers tas vi med över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING
Tid:
Torsdag 8 februari kl 10.00
Plats: Världskulturmuseet, Södra Vägen 54, Göteborg
Anmälan: Senast 6 februari till

Medverkande: Ann Follin, överintendent, Lina Malm, utställningsproducent och Anna Javér, textilkonservator.

Fjädrar fascinerar – ömtåliga, ofta färgstarka och vackra att beskåda. Fåglar och deras fjädrar har i alla tider inspirerat människor runt om i världen. Den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, vare sig det är i Papua Nya Guinea eller i Paris.

Feathers – en värld av fjädrar är ursprungligen producerad av Nationaal Museum van Wereldculturen i Nederländerna i samarbete med utställningsdesignföretaget Kossman Dejong. Världskulturmuseet passar också på att visa unika föremål ur den egna samlingen och har dessutom lånat in en mängd fåglar från Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Exklusiv design från Balmain, Jean Paul Gaultier och Lars Wallin samsas med studentarbeten från Textilhögskolan i Borås samt Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet.

Pekingfödda Yiqing Yins "burklänning" är inspirerad av den kinesiska legenden om gudinnan Nüwa. Varje enskild fjäder är omsorgsfullt färgad, handtrimmad och placerad i det invecklade mönstret. Besökaren får ta del av den hantverksskicklighet som genom långa tider har funnits runt om i världen. Bland annat visas en huvudbonad gjord av mundurukúfolket i Brasilien under tidigt 1800-tal. Här finns också flera fjädermantlar från Hawaii och Amazonas, daterade så tidigt som till 1100-talet.

Plymmakaren Tim Mårtenson visar samtida alster i förföriska fjädrar. Och ja, Selma Lagerlöfs enda bevarade hatt med plymer – hemligheten bakom hennes berömda silhuett – finns självklart med på Världskulturmuseet, inlånad från Mårbacka.

Feathers – en värld av fjädrar öppnar lördag 10 februari med skruvad humor, fantastisk musik och halsbrytande akrobatik av Cirkus Cirkör.

Feathers - en värld av fjädrar finns på Världskulturmuseet i Göteborg 10 feb – 19 aug 2018.
Utställningen flyttar sedan till Stockholm och Etnografiska museet, där den visas 6 okt 2018 – 3 mars 2019

För mer info:
Lina Malm, utställningsproducent