Pressinbjudan utställningen Tillsammans

Pressmeddelande, 4 november 2015 Världskulturmuseet

Ingen kan leva helt ensam – vi behöver varandra. I Världskulturmuseets nya utställning Tillsammans lyfts frågor om det underbara och svåra att leva ihop med andra. Från 21 november bjuds barn med vuxna in att utforska ett landskap där dagsangelägna frågor speglas i fler än 1000 föremål ur samlingarna. Här utmanas kropp, hjärta och hjärna. Tillsammans är Världskulturmuseets största satsning på barn sedan museet öppnade.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING

Tid: Torsdag 19 november kl 10
Plats: Världskulturmuseet, plan 3, Södra vägen 54, Göteborg
Anmälan: Senast 17 november till .
Medverkar gör bland andra Ann Follin, överintendent Världskulturmuseerna samt Karl Magnusson, museichef Världskulturmuseet och utställningsproducent Lena Stammarnäs.

Utställningen Tillsammans sätter barnens frågor i fokus. Hur känns det att sakna någon? När passar jag in i gruppen? Är det bara dumt att bråka eller behövs det ibland? I sju tematiska delar får barn med vuxen på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i föremålssamlingarna. Över 1000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar.

– Med Tillsammans stärker Världskulturmuseet sin ställning som ett nydanande museum i frågor om identitet, tillhörighet och integration. Vår målgrupp denna gång är barn - men perspektiv och insikter är generella, säger Karl Magnusson, museichef Världskulturmuseet.

Tillsammans är ett landskap med berg, mörka grottor och regnbågar att upptäcka gemensamt. Här finns talande föremål och vibrationer i marken. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan. Dessutom är texterna anpassade för dyslektiker.

Tillsammans vänder sig främst till barn 0-12 år och deras medföljande vuxna. För de allra minsta finns förstorade kopior av föremål att leka med och känna på. För mellanåldern kan insikter om ansiktsuttryck tränas i charader och brädspel. För de äldsta finns olika strategier kring konfliktlösning. Vissa delar har ingen åldersgräns alls – som rummet med danser från världens alla hörn.

– Det är jobbigt att leva ihop – men oftast värt besväret, säger Lena Stammarnäs, utställningsproducent. I den här utställningen vill vi ge besökare i alla åldrar verktyg att mötas och utvecklas som människor.Vi tror att likheterna mellan oss människor är större än skillnaderna.

Tillsammans öppnar 21 november 2015 med invigningskonsert av Bröderna Lindgren och workshops för hela familjen. Utställningen ska stå på museet under flera år men hållas levande genom förändringar av de olika tematiska delarna. Till utställningen hör också ett pedagogiskt material för förskola och lågstadium.

FÖR MER INFO:

Anja Sjögren, kommunikatör Världskulturmuseerna
INGEN_SPAM_anja.sjogren@varldskulturmuseerna.se
0703-16 73 97

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234
 • Anja Sjögren
  Kommunikatör
  0722-364177