Pressinbjudan till öppningen av A Way Away – svenska fotografer möter världen 1862 - 2018

Pressmeddelande, 29 maj 2019 Etnografiska museetVärldskulturmuseerna

Vad är det vi ser när vi reser? Med vilka ögon betraktar vi världen? Vad säger våra fotografier om platserna och människorna vi möter – och om oss själva?

Utställningen A way Away visar hur svenska fotografer på resande fot har betraktat och tolkat världen med kameran som verktyg. Från 1920-talets Ryssland till våra dagars Amerika och Australien får vi genom bilderna ta del av en lång rad personliga berättelser och levnadsöden.

Förutom yrkesfotografer möter vi även missionärer, kungligheter, militärer, författare, pressfotografer, vetenskapsmän samt äventyrare, som alla har utforskat världen utifrån egna syften.

I mångfalden av bilder får vi en glimt av hur resande svenskar under drygt halvtannat sekel har betraktat världen och velat förmedla den till sin samtid. Fotografens möte med sitt objekt har alltid varit en laddad och mångtydig relation. Vad säger våra egna bilder idag om oss själva och vår egen blick?

A way Away är den sista delen av en fototriologi som visades på Landskrona Museum under 2018-2019. Utställningen erbjuder ett unikt tillfälle att ta del av Världskulturmuseernas bildsamlingar samt ett flertal andra offentliga och privata samlingar.

DATUM: Onsdag 5 juni.

TID: Vernissage kl. 14.00 – 16.00. Förhandsvisning för press kl. 10.00.

VAR: Etnografiska museet, Gärdet

OSA: Senast 2 juni till INGEN_SPAM_press@varldskulturmuseerna.se

För förhandsvisning eller intervjuer kontakta INGEN_SPAM_sandra.rathsman@varldskulturmuseerna.se

MEDVERKANDE:

Andrea Davis Kronlund, Utställningsproducent Världskulturmuseerna