Pressinbjudan Staden vid Sidenvägen

Pressmeddelande, 20 augusti 2015 Östasiatiska museetBergrummet

Följ med ner i underjorden till miljonstaden Luoyang! Snart öppnar Världskulturmuseerna åter Bergrummet på Skeppsholmen i Stockholm. Den här gången för att visa hur människorna levde i Luoyang, en handelsplats vid Sidenvägen som under Tangdynastin var en av världens största och mest mångkulturella städer.

VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING

Tid: Onsdag 9 september kl 10
Plats: Bergrummet Världskulturmuseerna, Skeppsholmen, Stockholm
Anmälan: Senast 7 septembertill INGEN_SPAM_tina.sjogren@varldskulturmuseerna.se.
Medverkar gör bland andra Michel Lee, museichef Östasiatiska museet samt utställningsproducent Elna Nord och utställningsformgivare Marcia Harvey Isaksson.

I höstens utställning i Bergrummet – Staden vid Sidenvägen – blir det möjligt att resa tillbaka till Tangdynastins kulturella huvudstad Luoyang. Via Sidenvägen träder besökaren in genom stadsporten för att utforska staden och möta människorna som levde och arbetade där. I utställningen finns spektakulära föremål som direkt härstammar från omtalade historiska personer, som Kinas enda kvinnliga kejsare Wu Zetian och den berömde poeten Bo Juyi. Flera av dessa föremål visas för första och sannolikt sista gången utanför Kina.

Samtidigt som den lilla staden Birka grundades i vikingarnas Sverige och nordborna drog ut på handels- och plundringståg, upplevde Kina en tid av ekonomisk stabilitet och kulturell utveckling. Visserligen var Tangdynastins (år 618-907) mångkulturella samhälle inte utan problem. Men en av styrkorna var förmågan att integrera människor med olika bakgrunder och trosföreställningar i politiken och ekonomin. Det var en tid då poesi, vetenskap och handel blomstrade med hjälp av nya influenser.Resenärer från när och fjärran kom till ett land där utländska impulser och idéer välkomnades.Kvinnor hade större möjlighet att röra sig fritt, utbilda sig och till och med ta makten.

Staden vid Sidenvägen produceras i samarbete med Henan Provincial Administration of Cultural Heritage i Kina. Genom ett samarbetsavtal med Henanprovinsen har Världskulturmuseerna en unik möjlighet att visa nya arkeologiska fynd och spektakulära föremål från Tangdynastin.

För mer information kontakta:
Michel Lee museichef Östasiatiska museet, Världskulturmuseerna
, tel 073-593 04 56

Tina Sjögren pressansvarig, Världskulturmuseerna
, tel 0703-16 73 97

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234